CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Balta

 

    

 

ASEZARE:
Pestera Balta este situata in Munti Mehedinti in apropierea localitatii Balta. Accesul catre pestera se face din centrul localitatii Balta catre Sfodea.

 
 
 
 
 
 

            DESCRIERE:
Este o pestera complexa, cu doua galerii principale aproape paralele, orientate spre nord. Ea are trei intrari. Intrarea nordica corespunde insurgentei. Celelalte doua intrari corespund resurgentei. Intre ele se dezvolta galeria numita Galeria de legatura.
Galeria de Legatura, considerata anterior ca Pestera Mica de la Balta, are o lungime de 220 m si dimensiuni relativ reduse, cu cateva stramtori mai greu penetrabile. Ea prezinta sectoare slab meandrate, inalte pana la 5 m si modelate de 12 niveluri de eroziune, reprezentand tot atatea stadii de adancime a retelei active a pesterii. Morfologia acestei galerii, in prima sa parte, este de tip freatic, cu ramificatii labirintice, forme de dizolvare cavernoase, cupole de coroziune si hiefoglife. In aval, paraul ce traverseaza partial galeria a generat forme de curgere, cum sunt valurile de eroziune. Planseul acestei galerii este format din material aluvionar, mai ales in zona dinaintea ponorului subteran, si din crusta stalagmitica. Paraul subteran captat in Galeria de Legatura reapare in dreptul iesirii sudice, unde conflueaza cu paraul ce vine din Galeria cu Gururi. Galeria cu Gururi este paralela cu prima, dar mai scurta, in schimb, dimensiunile sale sunt mult mai generoase : inaltimi pana la 10 m si latimi de 3 - 5 m. Ea se termina cu o sala foare mare, de 35x20 m.
Dar nu dimensiunea este principalul element de atractie al acestei galerii, ci formatiunile calcitice, abundente in special in portiunea terminala : gururi, stalagmite, stalactite, curgeri parietale si cateva coloane masive, in portiunea de la inceput o parte din formatiunile stalagmitice au fost sparte si scoase pentru a fi folosite ca materiali de constructie la ridicarea unui spital din comuna. Totusi, formatiunile existente si decarul subteran generos justifica efortul de a o parcurge si ofera iubitorilor de fotografie subterana subiecte variate.
Pestera Balta poate fi parcursa in orice anotimp, fara echipament deosebit. Se recomanda cizmele inalte, casca si surse duble de iluminare. Vizitarea, dureaza  1½ ora.

 
 
 

ISTORIC:
A fost semnalata de V. Dumitrescu in 1880. In 1913, agronomul si biologul C. N. Ionescu, pionier al biospeologiei romanesti, face prima descriere, in anii 1928-1930 R. Jeannel face cercetari de biologie, care vor fi continuate apoi de P. A. Chappuis, V. Deou, A. Negrea etc. In pestera s-au facut in 1955 sapaturi arheologice de catre C. S. Nieolaescu-Plopsor.
In 1962 se realizeaza cartarea de catre Decu si Bleahu a 600 m de galerii, in 1980 speologii amatori din Cercul speologic „Focul Viu” descopera noi galerii, actuala lungime fiind de l 075 m.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook