CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Coltul Surpat (sau Pestera Ursilor)

           

 

ASEZARE:
Pestera Coltul Surpat (sau Pestera Ursilor) e situata pe Valea Dambovitei, la 2 km distanta de localitatea Podul Dambovitei.

 
 

DESCRIERE:
Dupa intrare, patrundem intr-o galerie spatioasa, cu latimi de pana la 10 m, numita si Galeria Larga. Aceasta galerie are podea suborizontala, acoperita cu argila si material elastic fin, nisip si pietris. Tavanul, inalt de 2-4 m, se sprijina pe 7 palieri, coloane masive ce unesc podeaua cu bolta, dand galeriei un aspect labirintic. Peretii si tavanul mai prezinta ici-colo formatiuni calcitice. Dupa 130 m, galeria se desface in doua ramuri. Galeria cu Sant care merge catre dreapta este inalta la inceput pana la 6-8 m. Apoi tavanul coboara treptat si dupa inca 100 m se inchide intr-un fund de sac. Ramura din stanga, numita Galeria cu Nisip, are un traseu sinuos si poarta urmele clare ale curgerii apei. Ea ne obliga in mai multe locuri sa mergem aplecati sau chiar sa ne taram prin nisip. Lungimea totala a pesterii este de 370 m. Desi ea s-a format prin strapungerea calcarelor din chei de catre un afluent al Dambovitei, in momentul de fata pestera este fosila.
Fiind uscata, spatioasa si suborizontala pestera se poate vizita in orice anotimp si cu orice echipament. Vizitarea dureaza o ora.

 
 

ISTORIC:
A fost descoperita in 1951 de un taietor de lemne. Se pare ca in momentul descoperirii era bogat ornamentata cu concretiuni, dar fiind aflata intr-o zona cu mare circulatie turistica a fost lipsita repede de podoabele sale mai fragile, in 1956 s-au facut cercetari paleontologice, iar in 1973 Traian Constantinescu a realizat planul pesterii.

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook