CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera Pagodelor





 

 

ASEZARE:
Pestera Pagodelor
se afla in muntii Capatanii, Masivul Buila-Vanturarita, in peretele de vest al Masivului Stogsoare, si peretele din dreapta al Ogasului Ursului, judetul Valcea.

 
 
 
 
 
 

DESCRIERE:
Intrarea este dubla si se prezinta sub forma unei diaclaze, penetrabila pe o sectiune de 1x1 m. Dupa o scurta panta descendenta, urmeaza o galerie joasa de 18 m, pana la o stramtoare in roca ce triaza in mod drastic gabaritul vizitatorilor. Dupa Stramtoarea Nasturilor Pierduti galeria devine continua pe aceeasi directie, dar cu dimensiuni mai generoase : l-3 m latime si 2-3 m inaltime, pe inca 100 m lungime.
Pestera este suborizontala, avand o denivelare de 10 m pe toata lungimea. Doua aspecte retin in mod special atentia in aceasta cavitate: bogatia speleotemelor si prezenta unui depozit de argila de un tip deosebit.
Speleotemele formeaza ansambluri elegante, desi modeste ca dimensiuni; stalactite conice si stalagmite fistulare, fragile si policrome, ne obliga sa aplecam mereu capul pentru a nu le rupe. Pe podea zarim cateva stalagmite „gulerate”, adica stalagmite care au avut candva baza inundata, iar la nivelul apei s-a depus pe ele un brau de calcit. Cele mai frumoase sunt, desigur, „pagodele”, stalagmite conice ce ne sugereaza liniile unei arhitecturi asiatice si care au dat denumirea pesterii.
Depozitul de argila este partial litificat, intarit, fiind pe alocuri acoperit cu o glazura calcica stralucitoare, depusa pe marginile crapaturilor de la ultima uscare a materialului. Aceasta argila, deosebit de fina, provine dintr-o perioada in care infiltratiile din pestera alimentau un mic lac, ale carui ape s-au pierdut apoi prin fisurile calcarului. Martorii acestei oglinzi disparute sunt si nivelurile de depunere a calcitului, care incing ca niste braie peretii.
Cu luarea tuturor precautiunilor in lucru pentru crutarea pesterii, se pot face cateva fotografii frumoase. Trepiedul nu este necesar, deoarece subiectele sunt in general detalii.
Pentru vizitare, care dureaza maximum o ora, este necesara doar o salopeta, sursa obisnuita de lumina si... o cura de slabire. Grupul nu trebuie sa depaseasca 2-3 persoane, din cauza spatiilor mici si a formatiunilor fragile.

 
 

ISTORIC:
Pestera Pagodelor a fost explorata si cartata de speologii valceni al Cercului speologic „Niphargus” in 1976 si comunicata in 1980 de G. Procopie, N. Naulea si St. Carstom.

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook