Pestera Arnautilor
ASEZARE:
Pestera Arnautilor se afla in muntii Capatanii, Masivul Buila-Vanturarita, pe versantul drept al Cheilor Manzului, judetul Valcea.
DESCRIERE:
Principalul element de atractie al acestei pesteri il constituie, fara indoiala, portalul sau, larg de 24 m si inalt de 15, care se deschide la baza unui perete abrupt, in fata intrarii se afla o platforma larga, napadita de vegetatie, ce da locului un aspect de salbaticie si pitoresc. Nu este de mirare ca pana acum in acest loc poposeau frecvent caprele negre.
Dupa portal, galeria continua spre sud cu un traseu rectiliniu, ce atinge lungimea de 150 m.
Pestera este spatioasa, orizontala si relativ uscata. Planseul este usor ascendent la inceput, apoi, dupa o portiune cu blocuri prabusite, se orizontalizeaza.
Bolta galeriei are sectiune pe fata de strat in prima parte, apoi devine triunghiulara. Materialul de umplutura este reprezentat prin blocuri prabusite, material elastic fin si argile de decalcifiere. Pe pereti sunt depuneri de mondmilch si cruste de calcit.
In portiunea terminala, unde si infiltratiile sunt mai bogate, s-au format cateva stalagmite scurte dar se poate spune ca pestera este slab concretionata.
Amatorii de imagini nu vor ramane dezamagiti daca vor reusi sa fotografieze sectiunea inalta a galeriei in cateva puncte si, mai ales, sa prinda un unghi bun cu frumosul portal.
Pestera se poate vizita in orice anotimp si cu orice echipament. Fiind relativ spatioasa, se recomanda o sursa mai puternica de lumina.
ISTORIC: Pestera Arnautilor a fost explorata in 1967 de speologii D. Zincenico, D. Dancau, L Tabacaru si V. Decu, care au si cartat-o. Ea a fost recartata de speologii amatori valceni.
Recomanda si prietenilor |