CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Podului sau Pestera Ponoarele

 

         

 

ASEZARE: 
Pestera Podului sau Pestera Ponoarele este situata in apropiere de orasul Baia de Arama, in locul cunoscut de multi sub numele de Podul lui Dumnezeu. Pestera Podului este situate la o altitudine de 337 m si are o lungime de 734 m. Pestera este formata de apele ce se strang in lacu Zaton si are doua intrari de dimensiuni destul de mari.

 
 
 

DESCRIERE:
Este o pestera complexa, polietajata, cu doua deschideri. In intrarea de la Podul Natural este o arcada larga de 15 m si inalta de 3 m, deschizand accesul intr-o galerie descendenta pe primii 30 m, apoi suborizontala. Lungimea totala este 734 m.
Galeria are dimensiuni mari, de 10-12 m latime si 5-8 m inaltime. Podeaua este acoperita cu argila moale si material elastic fin. Aceasta galerie constituie, de fapt, Galeria Principala si este subfosila. In perioadele ploioase, mai ales primavara, ea se transforma intr-un mare lac ce nu poate fi strabatut decat cu barca pneumatica.   
Din aceasta galerie se ramifica in stanga, dupa 130 m. Galeria Fosila, in care se urca mai intai o panta abrupta. Tot din galeria principala se desprinde, pe dreapta, un diverticul cu nivele de eroziune, infundat dupa 50 m.

 
 
 
 

In zona mijlocie, podeaua este intrerupta de existenta unui put cu gura in forma de palnie, care ocupa aproape intreaga deschidere. Este asa-numita estavela din Pestera Podului, adica un put prin care apa de infiltratie din pestera se scurge in perioadele normale, dar prin care apa poate sa si iasa, circuland in sens invers, atunci cand nivelul acviferului carstic se ridica, obligand palnia sa functioneze ca preaplin de evacuare a surplusului de debit. Acest sorb, adanc de 6 m, face legatura cu etajul activ, inca neexplorat, al pesterii. Dupa 50 m, galeria incepe sa urce o panta cu bolovani si iese printr-un frumos portal de forma eliptica la Lacul Zaton.
Galeria Fosila prezinta de asemenea spatii mari. Ea este bogat concretionata cu domuri stalagmitice stalagmite, stalactite, draperii foarte lungi si stalactite fistulare. Desi nici aceasta pestera nu a fost crutata de unii turisti si se poate vedea cum unele stalagmite au fost taiate cu ferastraul, ea este spectaculoasa, mai ales in Sala Finala, care ne impresioneaza prin dimensiunile sale. Continuarea acestei galerii a fost blocata de prabusiri, peste care s-a asternut o platosa de calcit groasa, ce coboara in trepte. Pentru a vedea si mai ales pentru a fotografia peisajul subteran al Galeriei Fosile, sunt necesare surse puternice de lumina. Numai astfel vom putea zari si filigranul broderiilor calcitice. „ploile” de stalactite fistulare si grafismul ciudat al
,,pieilor de leopard”, ce completeaza inventarul de forme subterane ale acestei cavitati.
Pestera Podului este opera apelor Zatoraului care se drenau candva prin galeriile, ca si pe sub arcada Podului Natural, detasat acum de restul pesterii in urma unor prabusiri.

Pestera Podului este ocrotita in cadrul Rezervatiei Naturale Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele si este recomandat a se vizita cu ajutorul echipamentului special: cizme, salopeta, casca, surasa de lumina si in prezenta unui ghid.

 

ISTORIC:
Prima descriere stiintifica, desi sumara, a fast facuta de C. N. Ionescu in 1913. In 1928, P. A. Chappuis si A. Winkler exploreaza intreaga pestera, iar rezultatele sunt publicate in 1951. Cercetari de morfologie asupra acestui cornolex carstic sunt facute in 1940 de catre T. Vintilescu, in timp ce hidrologia complexa a sistemului este abordata in 1963 si 1967 de M. Bleahu si V. Decou, care pun in evidenta relatia dintre Lacul Zaton, estavela din pestera si ponorul Gaura Iepurelui.

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook