CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Garla Vacii

     

ASEZARE:
Pestera Garla Vacii se afla in versantul drept al Cheilor Runcului, la 500 m aval de capatul amonte ale cheilor si la 2 km distanta de satul Runou, in apropiere de locul numit „La Cuptor”, chiar sub nivelul soselei de pe Valea Sohodol.

DESCRIERE:
Pestera Garla Vacii este cea mai lunga din Cheile Runcului, galeriile sale insumand 750 m.
Coborand primii 15 metri dupa intrarea
II, intalnim paraul subteran ce vine din partea stanga, pe intrarea din dreptul tunelului de sub sosea. Traversand albia, putem merge mai intai in Galeria Sub-fosila, lunga de 140 m, a carei podea este acoperita cu un strat gros de pietris si nisip, transportat si redepus numai in perioadele de viituri, care reactiveaza aceasta galerie. Ea prezinta trei culoare de legatura cu Galeria Sohodol, cu care este paralela, prin care curge paraul Sohodol. In toate culoarele si galeriile se afla mari cantitati de material aluvionar - pietris, nisip si resturi vegetale, care formeaza acumulari si terase cu morfolgie variabila in functie de regimul precipitatiilor. Galeria Sohodol, dupa 130 m, se bifurca in doua ramuri. Spre dreapta (sud-vest) se indreapta Galeria Jalesului, numita astfel deoarece apele ce o scalda, dupa un traseu de l km, reapar in Izbucul Jalesului la obarsia paraului cu acelasi nume, de langa satul Runcu. Aceasta galerie este ingusta si accesibila numai in perioadele cu ape foarte scazute. Diaclaza terminala se adanceste intr-un put de 4 m. In acest punct se afla o mare cantitate de material vegetal ramas de la viituri, in stare de descompunere, fapt ce produce o viciere a aerului.
Spre stanga, respectiv spre est, Galeria Sohodol se continua cu Galeria Valceaua, numita astfel deoarece colorarile cu fluoresceina au dovedit ca apele sale reapar la zi in Izbucul Valceaua, aflat nu departe de Izbucul Jales. Galeria Valceaua are 330 m, prezinta trei sifoane penetrabile la ape mai scazute si cateva ramificatii subfosile.
Pestera Garla Vacii, desi nu are speoteme, iar morfologia sa este inca nedefinita, este interesanta prin faptul ca reprezinta un caz de difluenta subterana. Initial apele se scurgeau prin Galeria Subfosila si Galeria Valceaua catre Izbucul Valceaua. Deplasarea drenajului spre Galeria Sohodol si apoi realizarea difluentei Jales indica tendinta de modificare a drenajului, de formare a unei noi captari.
Pestera se poate vizita in perioadele mai secetoase si in nici un caz cand exista riscul producerii unor viituri, a unor averse de vara etc. Sunt necesare cizme inalte, combinezon impermeabil si surse de lumina. Durata normala a vizitei este de 2-3 ore.

ISTORIC:
Pestera este cunoscuta de mult de localnici, dar mentionata in literatura stiintifica abia in 1898 de Gh. Munteanu-Murgoci. V. Sencu si V. Driga realizeaza prima cartare, publicata in 1972 si completata ulterior de G. Diaconu si T. Constantinescu.

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook