Pestera nr. 10 din Valea Cernei
ASEZARE:
Pestera se afla in Ciuceava Chicerii, la jumatatea distantei dintre Ogasul Sec si Ogasul Chicerii, nu departe de Izvorul Cernei.
Pestera nr. 10 din Valea Cernei poarta este numita si Pestera Mare din Ciuceava Chicerii.
DESCRIERE:
Pestera este formata dintr-o galerie principala unica, cu mici diverticule, in lungime de 90 m. Podeaua este orizontala, prezentand o zona mai coborata in partea din mijloc.
Dupa intrare se patrunde intr-un prim sector, mai uscat, cu blocuri de prabusire, lipsit de concretiuni. Dupa cativa metri argila care acopera podeaua lasa loc unei cruste calcitice, formata pe seama infiltratiilor ce se produc din tavan, mai ales in dreptul peretelui nordic.
In ultima parte a pesterii apar speleoteme reprezentate prin gururi, stalagmite, coloane si curgeri parietale foarte albe. Cele mai multe formatiuni stalagmitice sunt grupate intr-o ramificatie puternic ascendenta, orientata spre nord-vest. Putinii vizitatori de pana acum ai acestei cavitati au pastrat intacte formatiunile, fragmentele de concretiuni sparte din capat datorandu-se unor prabusiri naturale.
Pestera este fosila, in perioadele ploioase in zona terminala se produc infiltratii bogate, care transforma gururile, uscate de obicei, in ochiuri de apa cristalina.
Pe seama resturilor organice si a guanoului de liliac, in pestera vietuiesc mai multe specii de coleoptere troglobionte.
Golul s-a format pe una dintre numeroasele fracturi transversale ce fragmenteaza meterezele Ciucevelor, de-a lungul Cernei, fractura care a preluat candva un drenaj local.
Se poate vizita oricand si cu orice echipament, necesitand doar sursa de lumina.
ISTORIC:
Pestera a fost explorata si cartata in cadrul unei campanii sistematice de explorare realizata de Institutul de speologie in 1961. Planul a fost realizat de Stefania Avram, D. Dancau, E. Serban si I. Tabacaru.
Recomanda si prietenilor |
![]() |