CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Aven Bortig

       

    

 

ASEZARE:
Avenul Bortig se afla situat in Muntii Bihorului, in apropiere de localitatea Pietroasa. pe creasta de cumpana dintre Valea Galbena si Bazinul Padis – Cetatile Ponorului.

 
 

DESCRIERE:
Avenul Bortig este un aven spectaculos, cu o intrare avand un diametru de 35m. La baza putului de intrare (de 38 m), se ajunge pe un mare bloc de gheata evidentiat pe o diferenta de nivel de 16m.
Avenul Bortig are o lungime totala de 150m si adancime de 54m pe care o obtine datorita unei galerii scurte ce da acces la o sala de mari dimensiuni. Avenul este situat deasupra traseului subteran al Cetatilor Ponorului, accesul fiind insa impiedicat de blocul de gheata. Blocul de gheata pe care-l adaposteste avenul are un volum de 30.000 m3, situandu-se pe al doilea loc din tara, dupa Ghetarul Scarisoara, situat tot in Parcul Natural Apuseni. Czárán Gyula a construit (de doua ori) in aven o scara de lemn cu peste 150 trepte, iar in blocul de gheata a scobit coridoare intre salile cu formatiuni de gheata. Lungimea galeriilor au ajuns atunci la 300m, dar trebuiau resculptate in fiecare an, fiindca in timpul iernii tunelurile de gheata au inghetat. In afara de ghetar avenul are si o sala mare, in care se poate ajunge printr-o galerie scurta.

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook