CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Batranului

         

 

ASEZARE:
Pestera Batranului este situata in Muntii Padurea Craiului, pe platoul carstic Zece Hotare, la capatul de aval al vaii Pestireului, care este inghitita aici. Accesul la pestera se poate face din localitatea Suncuis, pe un traseu turistic marcat cu cruce albastra, sau din localitatea Vadu Crisului.

 
 
 
 
 

            DESCRIERE:
Pestera Batranului are o lungime de 1633 m. Portalul pesterii are forma a doua crenele inguste, inalte de aproape 6 m. Pestera este spectaculoasa, in interiorul ei gasinduse formatiuni concretionare specifice de pestera.
Pestera Batranului primeste apele vaii Pestireului si le conduce spre Pestera Vadu Crisului, prin care ies la suprafata si se varsa in apele Crisului Repede.
Pestera Batranului se dezvolta pe mai multe nivele. Complexul Superior pe o lungime totala de cca. 500 m, este frumos concretionat. Prin intrarea de jos se ajunge la paraul subteran. Dar aici se ajunge doar dupa coborarea a unei saritori de 6 m, care pe ape mari se transforma in cascada.
Toata pestera, dar mai ales etajele superioare sunt frumos concretionate. Pestera insa se poate vizita doar de cei care au experienta si sunt dotati cu echipament speologic: scara speologica de 10 m, pitoane, imbracaminte de protectie, si mijloace de iluminare.
Vizitarea pesterii este indicata a se face numai in sezonul secetos si de catre persoane experimentate in speologie si care dispun de un echipament adecvat acestui tip de activitate.

 

ISTORIC:
In 1904, Handl, care cutreiera neobosit imprejurimile, a descoperit Pestera Batranului din Zece Hotare.

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook