CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Bulba

       

 

ASEZARE:
Pestera Bulba
este situata in judetul Mehedinti, la aproximativ 4 km de Baia de Arama, in apropierea localitati Ponoarele. In apropierea ei se mai afla alte atractii turistice cum ar fi Podul lui Dumnezeu, Pestera de la Podul Natural si lacul Zaton.

 
 
 

DESCRIERE:
Este o pestera mare ce este structurata pe trei etaje, inaltimea intre ele variind de la 10 la 25 de m. Lungimea totala a galeriilor comunicata de speologi este de 4860 m insa se pare ca au ramas galerii inca necercetate. Pestera Bulba este practic o pestera de resurgenta datorita izvoarelor carstice ce alimenteaza zona, in Valea Bulbei existand aproape 50 de izvoare carstice intermitente care functioneaza ca mici izbucuri .
Prima galerie, cea activa este strabatuta de paraul Bulba care mai apoi devine rau si trece prin localitatea Baia de Arama. Acesta galerie se constituie in traseul principal al acestei pesteri si are o lungime de apoximativ 950-1000m desfacandu-se din loc in loc in spatii generoase. La nivelul albiei paraului exista mai multe sifoane ( numai in primii 150 m exista 10 sifoane ! ) prin care apele se retrag (dar si revin) astfel existand explicatia secarii si umplerii albiei.
Urmatorul palier denumit nivelul subfosil , ce anticipeaza denumirea ultimului etaj, este mai lung, avand peste 1200 m. Aici nivelul apei ajunge doar cand Lacul Zaton cu care comunica este plin. Numeroase galerii de o neasemuita frumusete dezvaluie o lume aparte. Intre ele Galeria Cu Anastomoze (o comunicare naturala a organelor de mnatura vegetala).Tot la nivelul acestui etaj pot fi intalnite stalctite si stalagmite.
Ultimul etaj este si cel mai interesant din punct de vedere geologic deoarece contine material fosilifer din jurasic. In fapt denumirea acestui zone apesterii Bulba este de etajul fosil. Acest nivel ce depaseste 1,3 km in lungime este considerata de specialistii in materie o adevarata capodopera a naturii. Una dintre galerii se numeste Galeria Valurilor de Cristal unde stalctitele si stalgmitele sunt policrome. Deasemenea peretii ce contin combinatii spleoteme a diferitelor precipitate ce au rezultat de-a lungul timpului prin actiunea apei asupra diferitelor minerale,( spre exemplu oxidul rosu de fier ) dau senzatia ca sunt drapati cu voaluri colorate. De remarcat ca accesul catre aceste ultime doua etaje se face printr-un loc numit "Balconul"

Nu sunt publicate inca date pentru inca 1200-1300 m de galerii insa atat specialistii cat si localnicii presupun ca lungime galeriilor ce se intind pe toata suprafata comunei Ponoarele ar putea fi extraordinar de mare existand in acest sens informatii in care se afirma ca este posibil ca Pestera Bulba sa fie in conexiune cu Pestera Topolnita mai ales ca fauna acestor pesteri este asemanatoare: izopode ( crustacee ce au toracele format din sapte segmente si doar o pereche de picioare), diplure (insecte de mici dimensiuni fara ochi avand in schimb niste antene lungi pentru orientare), miriapozi,(mai multe randuri de picioare), araneide (specii diferite de paianjeni), colembole (insecte primitive ce se deplaseaza prin salturi ca si lacustele), acarieni, (insecte de mici dimensiuni ce uneori nu pot fi vazute decat la microscop, majoritate fiind socotite parazite), coleoptere (aceste insecte au 6 randuri de piciore si 2 perechi de aripi), etc. De asemenea pestera mai adaposteste si lilieci.

Trebuie cunoscut turistilor faptul ca Pestera Bulba nu poate fi vizitata decat in momentul in care apele paraului cu acelasi nume seaca. Este o pestera cuprinsa in nomenclatorul pesterilor protejate din Romania
Suntem siguri ca si turistii, mai ales cei amatori de speologie si fenomene carstice ar vrea sa vada aceste minunatii. Insa specialistii comunica faptul ca nu este indicat sa va aventurati prea mult in interiorul pesterii desi este considerata o pstera calda avand o temperatura la interior de aproximativ 12-12,5 grade C. Insa din cauza faptului ca este o pestera umeda iar miscarea curentilor de aer este relativ slaba, in unele puncte pot apare scaderi ale aceste temperaturi ce pot sa ajuga la 2-3 gradeC. suficient de a induce la om fenomenul de hipotermie. Mai mentionam ca datorita lungimii galeriilor interventiile pentru salvare si evacuare pot dura intre 24 si 35 de ore.

 
 

            ISTORIC:
O descriere sumara a zonei initiale a acestei pesteri a fost publicata de C. N. Ionescu in 1913, iar prezentarea mai ampla a intregului sistem de galerii, insotita si de o schita de ansamblu apartine lui M. Bleahu si
V. Decu (1963 si 1967). Planul de detaliu al pesterii a fost realizat in anul 1974 de catre Cercul de speologie "Focul Viu' din Bucuresti. Pestera Bulba este cunoscuta In literatura de specialitate si sub numele de Pestera de la Baia de Arama sau Pestera Mare.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook