CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Campeneasca

           

 

ASEZARE:
Pestera Campeneasca
este cunoscuta in Romania ca adapostind cea mai mare cascada subterana de la noi din tara si din aceasta parte a Europei, cu o inaltime de peste 40 m. Pestera Campeneasca este situata in Platoul Carstic Vascau din judetul Bihor.

 
 

           DESCRIERE:
Intrarea in pestera se prezinta sub forma unui aven de 20 m inaltime. Galeriile subterane au o lungime de aproximativ 2 km si sunt formate pe cursul paraului Tarinii care mai apoi iese la suprafata prin izbucul Boiu, in apropierea localitatii Vascau.
Pestera Campeneasca mai este cunoscuta din pacate si datorita muntilor de gunoaie pe care inca le mai adaposteste, acest fapt datorindu-se locuitorilor din zona care se pare ca o considera o groapa de gunoi. La sfarsitul anului 2008 a avut loc o ampla actiune de curatare a acestei pesteri cu prilejul careia au fost scoase aproximativ 10% din gunoaie.

 
 
 

         ISTORIC:
Numele pesterii se trage de la numele depresiunii Tarina unde se afla pestera Campeneasca, avand aspectul unui camp si fiind folosit in trecut drept loc de pasunat pentru animalele din zona.
Deoarece oamenii aduceau aici vitele, localnicii au numit locul Bouriste, nume care s-a pastrat de-a lugul timpului in paralel cel de la Pestera Campeneasca.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook