CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Cioaca cu Brebenei

          

 

ASEZARE:
Pestera Cioaca cu Brebenei
este situata in nord-estul muntilor Mehedinti, ain apropierea satului Closani. Accesul la pestera se face pe drumul ce urca de la Pestera Closani la varful Piatra Mare a Closanilor.

 
 

DESCRIERE:
Pestera Cioaca cu Brebenei este descendenta, fosila, este calda (11 grade Celsius), si are un decor de concretiuni de mare valoare (cristale de calcita pura), fiind ocrotita in acest sens.
Este o pestera mica, de numai 85 m lungime. Incepe cu un aven de 6 metri si continua cu o panta de grohotis ce conduce intr-o sala alungita in care din partea opusa, coboara o alta panta de fragmente de calcar desprinse de pe tavan. Apoi, o ultima portiune descendenta rasuceste galeria inspre vest si se termina cu scurgeri masive de calcit, care au inchis orice posibilitate de continuare. Peretii galeriei si fragmentele de calcar desprinse de pe tavan. Apoi, o ultima portiune descendenta rasuceste galeria inspre vest si se termina cu scrugeri masive de calcit, care au inchis orice posibilitate de continuare. Peretii galeriei si fragmentele de calcar de pe podeaua salii sunt oarte bogat ornamentate cu formatiuni coraliforme. Dar, pe langa aceste formatiuni, o impresionanta si bizara impletitura de delictite acopera circa 2 m patrati din tavanul ultimei portiuni a golului subteran, conferind Pesterii-aven din Cioaca cu Brebenei statut de unicat, deosebind-o de toate celelalte pesteri din tara noastra.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook