CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera Cizmei





   

 

ASEZARE:
Pestera Cizmei
este situata in Cheile Ribicioarei, pe raza comunei Ribita (7 km de orasul Brad si 44 km de Deva).

 
 

DESCRIERE:
Aceasta pestera a fost declata monument al naturii datorita faptului ca in interiorul ei au fost descoperite desene rupestre din perioada neolitica si oseminte ale "ursului de pestera".
Aceasta are o lungime de 69 m, o diferenta de
nivel de 41 m si a fost declarata rezervatie speologica de categoria a III-a, aici fiind descoperit un schelet uman din perioada neolitica, precum si oase de urs de pestera (Ursus speleus).

 
 
 

               ISTORIC:
Ea o fost descoperita in anul 1975 de F. Tosca si P. Chirila si cartata in acelasi an de M. Nedopaca si P. Chirila, toti membrii ai Clubului de speologie Zarand-Brad. Dupa o vizita pe care am facut-o in anul 1987, impreuna cu M. Nedopaca, gravurile rupestre din pestera Cizmei aveau sa fie exploatate stiintific in anul urmator.
Cercurile gravate in pestera Cizmei frapeaza prin regularitatea cu care se repeta cercul cu variantele sale, fara a da impresia de monotonie, ele constituind de fapt un mod de figurare frecvent intalnit in arta schematica preistorica din Europa, specific mai ales pe asa zisele "petroglife", cum ar fi cele din Scotia (datate incepand cu 3.200 B. C.), pe dolmenii din Irlanda (cu varste intre 2.310 ± 160 si 1.930 ± 150) sau din Muntii Pirinei valea Ossau), ca si in Jura elvetiana (la Pregny pe marginea lacului Leman, datate intre 2.500 ;i 800 B.C.). Peste tot pe coasta atlantica, din Portugalia pana in Marea Britanie ele sunt interpretate ca simboluri solare.  


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook