CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera cu Apa din Dealul Cornilor

         

 

ASEZARE:
Pestera cu Apa din Dealul Cornilor este situata pe malul sting al Vaii Iadului, la 13 km amonte de comuna Bulz, in Dealul Cornilor.

 
 
 
 
 

             DESCRIERE:
Pestera este sapata in calcare tithonice, in apropierea contactului cu calcarele eocretacice. Este activa, parcursa de un pariu subteran care a fost captat intr-o retea inferioara si drenat spre un mic izbuc, situat dedesubtul pesterii, si care se varsa direct in Valea Iadului. Pestera detine remarcabili martori de eroziune si este bogat concretionata. Are o lungime de aproximativ 300 m.
Intrarea destul de mare, triunghiulara, situata la 515 m altitudine. Latimea, la sol, este de aproximativ 10 m. Prima incapere, spatioasa, al carei sol a fost acoperit in dreapta cu o movila constituita din material de umplutura provenit din exterior, conduce, dupa 25 m, intr-un coridor ingust si destul de inalt, obstruat in prima parte de o aglomerare de birne ramase de la o veche poarta a pesterii. La mica distanta pestera incepe sa prezinte o serie de bifurcatii, spatii mai inguste, care duc intr-o zona superioara, destul de bogat concretionata, ce poate fi evitata parcurgand un coridor principal strimt, la nivelul inferior. De-a lungul unor vechi terase, prin coridorul ingust se ajunge la o zona puternic erodata, cu septe, care constituie un sorb al apei in regim de viitura. In regim normal apa dispare la aproximativ 8 m amonte de aceste septe, printr-un mic sorb aflat chiar la malul pariului, in dreapta cum inaintam. Urmarim pariul de-a lungul acestui coridor unic pe o distanta de aproximativ 70 m. Inaltimea coridorului este variabila, in general destul de mare, peretii evidentiind mai multe nivele de eroziune, cu sedimente pe ele, cu lingurite si cu pietris rulat. Dupa parcurgerea distantei amintite se ajunge la un bloc prabusit in mijlocul coridorului (Piatra Miscatoare), unde apare din dreapta un afluent subteran; urmarind acest afluent de-a lungul unui coridor destul de scund si ingust ajungem, dupa aproximativ 16 m, la un mic lac-sifon (Sifonul
I), impenetrabil. De la Piatra Miscatoare, unde coridorul este mai spatios si inalt (peste 15 m), pariul subteran mai poate fi urmat inspre amonte, foarte comod, pe o distanta de aproape 40 m, pana la punctul terminus al sau, reprezentat prin Sifonul II, la randul sau impenetrabil. In acest ultim sector, relativ slab concretionat, apar si plajele de pietris, largimea coridorului fiind de 2 - 3 m.
Temperatura aerului a inregistrat valori cuprinse intre 9-9,5° C, iar a apei intre 8-9,2° C.
Pestera este importanta pentru studiul speleogenezei si sedimentologiei prin martorii de eroziune existenti la diferite nivele. Biospeologic, ea se remarca printr-o bogata fauna cavernicola care traieste aici. Semnalam formele troglobionte cunoscute pana acum: gasteropodul Bythimlla austriaca si elicopterul Drimeotus (s. str.) kovacsi horvrilhi.
Pestera necesita mijloace proprii de iluminare si cizme de cauciuc lungi.

 
 

ISTORIC:
Numeroasele iscalituri de pe peretii coridorului principal al acestei pesteri atesta ca ea a fost frecvent vizitata in ultimul deceniu al secolului al XIX-lea.
V. Puscariu o prospecteaza biospeologic, iar un colectiv al Institutului de speologie "E. Racovita' din Cluj o cerceteaza intensiv intre 1954 si 1955. Este cunoscuta si sub numele de Pestera de la Fata Apei, Pestera cu apa de sub Corn, Pestera de sub Peretele Cornului.

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook