CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera cu Perle

 

 

ASEZARE:
Pestera cu Perle este situata in Masivul Buila Vanturarita (Muntii Capatanii), in bazinul superior al paraului Cheia, la altitudinea de 1100 m. Accesul catre zona Cheilor Cheii, unde se afla pestera, se face din satul Cheia, pe o poteca nemarcata pe malul stang al paraului Cheia.

 
 
 

           DESCRIERE:
Pestera a fost declarata rezervatie naturala si se remarca prin prezenta unor concretiuni mici, de marimea unor perle. In pestera au fost descoperite si ramasite fosile ale ursului de pestera.
Perlele de peşteră
sunt un alt tip de speleoteme formate prin picurare. Perlele de peşteră pot avea forme variate, de la sferice până la cilindrice. Ele se prezintă ca mici agregate cristaline cu diametre de 1-10 centimetrii sau, în unele cazuri, chiar până la 15. Majoritate sunt însă mai mici de un centrimetru în diametru.
Nucleul pe care se formează perlele poate fi un fragment de macaroană, o pietricică sau chiar un oscior de liliac. Pentru ca o perlă să se fie o formaţiune independentă fără a se suda de substrat este ca aceasta să fie mişcată încontinuu. Uneori apa de picurare ce aterizează pe o perlă de peşteră, depunând un nou strat de calcit, loveşte cu putere perla mişcând-o. Se evită astfel sudarea perlei. Alteori perlele se găsesc grupate în curiburi de perle adunate în excavaţii ale podelei, peste care trece un curent de apă. Perlele sunt astfel alimentate dar şi mişcate de un curent, lucru care împiedică sudarea lor.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook