Pestera Jgheabul lui Zalion
ASEZARE:
Pestera Jgheabul lui Zalion se afla in Muntii Rodnei, la o altitudine de 830 m, avand o dezvoltare de 4513 m, 303 m denivelare si o extensie de 1580 m. Pestera este accesibila dinspre localitatea Telciu, pe drumul carosabil din lungul paraului Telcisor, apoi pe un drum forestier de pe Valea Seaca, urmand apoi o poteca in lungul paraului Izvorul Orbului, poteca ce duce la pestera.
DESCRIERE:
Pestera, sapata in una din benzile de calcare eocene din partea de nord-vest a Masivului Birlei, este alcatuita dintr-un singur culoar aproape rectiliniu lung de 535 m, descendent, avand pe parcurs un put de 44 m si o denivelare totala de 130 m. Este slab concretionata si strabatuta de un parau subteran. Intrarea, situata la o altitudine de 800 m, este orientata spre nord-est. Galeria de la intrare, descendenta inca de la inceput, se termina dupa aproximativ 15 m cu un put care se poate cobori cu trei scari a 10 m fiecare (desi adincimea totala este de 44 m). Pe parcursul putului se afla o treapta care constituie si locul de aparitie a paraului subteran. De la baza putului se coboara tot timpul pe paraul subteran. Dupa parcurgerea a circa 50 m, coridorul se ingusteaza foarte mult, incat omul abia se mai poate strecura. De remarcat existenta a numeroase cascade, precum si aparitia unor mici afluenti pe stanga. In prima portiune a coridorului se pot observa grupari de concretiuni de gips fibros, iar in zona terminala, incrustatii de calcit; acestea sunt, de fapt, singurele concretiuni din pestera. La capatul coridorului se afla un put cu cascada, dupa care inaintarea este imposibila. Paraul subteran reapare la suprafata dupa inca 2 km de traseu necunoscut, intr-o resurgenta comuna cu cea a paraielor din Pestera Izvorul Tausoarelor.
Temperatura aerului este coborata (sub 8°C), iar cea a apei paraului subteran are 7,6°C (decembrie 1960).
Pestera constituie un bun exemplu de gol tectonic preexistent care a captat si dirijat un curs de apa epigeu, in functie de structura masivului. Sub raport biospeologic ea a fost putin cercetata. S-a descoperit aici miriopodul Romanosoma cavernicola, o specie probabil troglobionta.
Fiind una dintre cele mai greu accesibile pesteri din Romania, vizitarea ei necesita o foarte buna pregatire fizica si un echipament special: 1 coarda de 40 m, 50 m scari speologice, pitoane, carabiniere, costum impermeabil, cizme de cauciuc.
ISTORIC:
Pestera a fost descoperita de invatatorul Birte Leon din Gersa in anul 1958 si explorata de colectivul clujean al Institutului de speologie "E. Racovita (I. Viehmann si colab., 1964) si de echipa de alpinisti de a CCA. condusa de E. Cristea.
Recomanda si prietenilor |