Pestera Limanu
ASEZARE:
Pestera Limanu este cea mai cunoscuta pestera din Dobrogea, este situata in judetul Constanta, in comuna Limanu, la aproximativ 5 km SV de municipiul Mangalia.
DESCRIERE:
Pestera este inchisa pentru a fi protejata, dar poate fi vixitata in compania unui ghid. Intrarea in pestera este orientata spre sud, fiind larga de 3,5 m si inalta de 1,4 m. In aceasta pestera se gasesc resturi scheletice de animale salbatice si domestice deasemeni au mai fost gasite si resturi de ceramica de pe vremea romana. Pestera este impartita in trei sectoare si in multe dintre galeriile ei se intalnesc colonii de lilieci.
Cunoscuta ca una dintre cele mai mari pesteri, Limanu a fost numita deseori pestera fara de capat. In zona circulau deseori povesti despre toti cei care s-au aventurat pe coridoarele ei incalcite, dar care nu au mai gasit drumul inapoi. Cu toate astea, specialistii au descoperit faptul ca pestera Limanu se intinde pe o suprafata de 3 400 m, una dintre iesiri fiind localizata in Bulgaria.
Pestera este compusa din coridoare lungi, intortocheate, cu peretii si tavanele cioplite drept, dar si din camere a caror functionalitate pare a fi bine determinata: intalnim doua camere altar, oase incastrate in peretii pesterii, unele dintre ele neputand fi explicate nici pana azi, obiecte de ceramica geto-dacice, romane sau grecesti, atestand faptul ca acolo au locuit de-a lungul timpului populatii din ere si culturi diferite, simboluri si desene ce redau viata si portul oamenilor etc.
De asemenea, se pare ca Pestera Limanu face parte din reteaua de galerii subterane prin care se dreneaza apele provenite din placile de calcare.
Temperatura din pestera este de aproximativ 12 grade C, iar umiditatea de 80 - 90%.
ISTORIC:
Primele date concrete despre pestera dateaza din 1916, atunci cand C. M. Ionescu a fost primul speolog care a studiat pestera.
Multa vreme, oamenii s-au intrebat daca pestera Limanu este celebra si enigmatica pestera Keiris, locul in care s-au adapostit geto-dacii din timpul domniei lui Dapys. Atunci, proconsulul romanilor, Marcus Licinus Crassus, a venit aici cu scopul de a cuceri intreaga regiune a Dobrogei. Oamenii au coborat sub pamant, aducandu-si cu ei agoniseala de-o viata. Crassus i-a determinat sa se predea, amenintandu-i ca va zidi si ultima iesire a pesterii. De altfel, putem sa dam crezare acestei legende, deoarece toate descoperirile facute ulterior au demonstrat faptul ca pestera a fost locuita: camerele aveau o functionalitate anume, au fost gasite unelte si obiecte din perioade diferite etc.
Alte legende inainteaza ipoteza conform careia crestinii asupriti de pagani veneau deseori aici, construindu-si un coridor ce duce chiar sub biserica satului, dar si mici altare de rugaciune. Intr-adevar, in pestera Limanu s-au descoperit doua camere altar, al caror tavan era afumat, semn ca ele erau folosite pentru rugaciune.
Recomanda si prietenilor |