CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera de la Zapodie





          

 

ASEZARE:
Pestera de la Zapodie face parte din complexul carstic Groapa de la Barsa aflat in Muntii Apuseni, zona Padis.

 
 
 
 
 
 

DESCRIERE:
Pestera de la Zapodie dreneaza in subteran intreaga apa din Gropa de la Barsa. Cursul Sudic, care vine din Pestera Neagra, dreneaza bazinul inchis Stevia Lupii, paraiele central-sudice din Groapa de la Barsa, ca si reteaua de doline din jurul Ghetarului de la Focul Viu. Cursul Nordic dreneaza Ghetarul de la Barsa si toate dolinele si paraiele central-nordice din Groapa de la Barsa. Face exceptie Paraul Zapodie, care se dreneaza printr-o pestera proprie, Ponorul Zapodie.
Intrarea in Pestera de la Zapodie se afla la altitudinea de 1090 m. Este o intrare larga, de 8 pe 4 m. Pe primii 200 m ai Galeriei de Acces alterneaza locuri stramte cu sali circulare sau saritori de pana la 6 m inaltime. Prima sala adaposteste un ghetar temporar. In partea finala galeria prezinta numeroase meandre si se reduce in dimensiuni pana la cativa zeci de centimetri, foarte greu de trecut.
Galeria de Acces se sfarseste in Cursul Nordic care in amonte se prezinta ca o galerie de dimensiuni medii intrerupta de cateva sali. In aval continua la inceput sinuos si sfarseste intr-un sifon impermeabil. O laterala fosila frumos ornata depaseste sifonul si intercepteaza iar activul debusand in Sala Mare (107/24 m). Urmeaza o galerie terminata cu Sifonul 2. Si acesta poate fi evitat pe o galerie larga care da acces in Sala Argilei de mari dimensiuni (57/24 m). Din aceasta sala pornesc mai multe galerii de dimensiuni diferite. Cursul de apa merge pe una stramta si sinuoasa care se adanceste brusc ca sa se termine intr-un sifon impenetrabil la -162 m., adancimea maxima a pesterii.
O alta galerie ce pleaca din Sala Argilei este Marele Meandru, un labirint compicat din care se desprinde Galeria Marilor Lacuri care da acces printr-o saritoare de 16 m la Cursul Sudic. Acesta dreneaza un puternic parau subteran. In aval el inainteaza cateva sute de metri formand marmite si cascade succesive. In amonte dimensiunile galeriei sunt impresionante, pe alocuri atingand 45 m latime si 45 m inaltime. Intreaga gama de formatiuni carstice poate fi intalnite aici, stalactite, stalagmite, scurgeri parietale, coloane, etc. Dupa 700 m galeria se termina cu Lacul Sifon. Acesta a fost trecut de scafandru autonom in 1974 facand jonctiunea cu Pestera Neagra.
Pestera este foarte periculoasa din cauza posibilelor viituri, se recomanda numai speologilor experimentati. Sunt necesare costume impermeabile, surse multiple de iluminat, corzi, blocatoare coboratoare, barca, pitoane.

 

ISTORIC:
Zona de la intrare, pe o lungime de 78 m a Pesterii de la Zapodie a fost cartata si explorata in anul 1952 de catre I. Viehmann si M. Bleahu. Clubul Z Oradea preia explorarile in 1973. O echipa condusa de Liviu Valenas descopera continuarea pesterii, exploreaza si carteaza aproape 10 km de galerii. Prin jonctiunea cu Pestera Neagra lungimea totala ajunge la 12 048 m.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook