CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Osoi

         

 

ASEZARE:
Pestera Osoi este situata in Valea Poieni, in apropiere de drumul forestier care uneste localitatea Varciorog de drumul Alesd - Beius.

            DESCRIERE:
Este prin potentialul turistic cea mai importanta pestera din partea de nord- vest a M.Padurea Craiului. Pestera are in total peste 4 km dar zona de interes turistic se suprapune labirintului si salilor din zona intrarii. Aceasta parte a pesterii are ca si trasaturi specifice salile de mari dimensiuni (Sala Mare- 37/31/12 m, Sala Mijlocie-32/19/17 m) dar si sali bogat impodobite cu scurgeri stalagmitice, baldachine, coloane de calcit, gururi si ceea ce este simbolul acestei pesteri Sala Padurii Impietrite, denumita astfel datorita stalagmitelor lumanare cu inaltimi de 2-4 m printre care turistul se rataceste ca intr-o padure.

In versantul drept, deasupra vaii cu ≈10 m, se afla doua intrari legate de o pestera de ≈100m considerata etajul fosil al pesterii Osoi.
Sub aceasta, la nivelul albiei, se deschide intrarea ce scoate la lumina un curs de apa. Dupa un parcurs prin galeria pe jumatate inundata, se ajunge la o galerie fosila stramta. Ea intercepteaza din nou activul. Preponderent pe partea stanga a activului se dezvolta sali si galerii cu o configuratie labirintica. Intrarile spre aceasta zona sunt suspendate cu 2 m deasupra apei, formand un taluz de argila. Si pardoseala este formata din argila, uscata doar pe galerii. Un punct de atractie sunt frumoasele stalagmite ce se ridica din noroi. Activul principal mai primeste ramificati din ambele parti, apoi continua ca o galerie unica ce scade treptat in inaltime.
Prin acest laminor au fost parcursi, taras prin apa, peste 1 km dar fara a ajunge la capat.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook