CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera 1 de la Piscul Negru





 ASEZARE:
Pesterile de la Piscu Negru sunt situate pe teritoriul administrativ al comunei Arefu, in Muntii Fagarasului.

Pestera 1 este situata la aproximativ 310 m de la intrare in galeria de prospectiune. Este cavitatea cea mai lunga din muntii Fagaras iar in perioada iulie 1986-august 1989 a fost si cea mai denivelata.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

DESCRIERE:
Galeriile cartate pina in prezent sunt orientate tributar la doua cursuri de apa pe oare le banuim conf luand undeva la sud de cota minima a cavitatii. Pestera este dezvoltata de-a lungul a doua sisteme principale de litoclaze orientate aproximativ VB si NS.
Ramura vestica a cavitatii este formata de-a lungul cursului cu debitul cel mai mare. In aval acesta se pierde la cota - 1 intr-o zona cu bolovani si blocuri, tavan jos si mult sediment, bulversata in sensul negativ al penetrazitatii de catre exploziile necesare formarii galeriei de prospectiune. Inspre amonte urca cinci cascade intre 0,5 si 2 m, cu marmite la baza. Pasajul acesta devine practic inaccesibil la viituri din cauza fortei apei. Dupa circa 30 de metri parcursi pe o diaclaza destul de larga si inalta ajungem in sala
V (10 x 7) x 15 m unde doua cascade de 5 si 8,1 m creaza de obicei vacarm si valuri de stropi fini.
Continuam spre vest. Lasam pe dreapta, in sensul de mers, o galerie in care se poate ajunge escaladand o saritoare surplombate de 2 m si avansam dincolo de alte cinci cascade intre 0,5 si 3 m. Apa vine tot din dreapta, pe o ultima cascada de 2,5 m. Buza acesteia este obturata cu bolovani care se pare ca pot fi in continuare degajati pentru a trece dincolo de cota + 35.
Revenim in sala
V. Cascada de 8,1 m, surplombata in partea superioara, a fost escaladata cu un catarg de 9 m ancorat la jumatate de deasupra coltului sudic al cascadei de 5 m. Prezenta elementelor din catarg a fost necesara si in amonte pentru a sui cascadele de 2,3/1,4 si 4,5 m. A urmat un taras la limita printre pietre late si subtiri dar cu muchii ascutite, prin apa, 6 m, dupa care s-a ajuns intr-o sala joasa cu contur instabil. In amonte de aceasta se atinge cota +33 intr-o zona la care s-a ajuns prin decolmatare masiva si unde se mai poate avansa. Un afluent subtire venit din dreapta de sus ne permite ca urmandu-l sa atingem, destul de riscant datorita blocurilor instabile, cota + 40,1. De aici, coborind spre sud-vest trecem printr-o galerie suprasapata, in general incomoda din cauza coltilor de eroziune, si ajungem deasupra activului principal.
Ramura estica a pesterii a oferit si ea o serie de obstacole pina a permite realizarea desenului actual. Pe toata galeria in care se atinge cota - 3,5 au fost facute decolmatari si derocari. Sectiunile ei transversale prezinta diverse etape de evolutie intre tubul de presiune initial parasit brusc de apa si suprasaparea lui pe citiva metri denivelare. Sedimentul de aici, la fel ca de altfel si in restul cavitatii, este important, variat ca dimensiune, compozitie, stadiu de rulare si grad de umectare.
Ca forme deosebite fata de alte cavitati remarcam sahul de eroziune si coroziune si dintii de grebla.
Pestera 1 de la Piscu Negru a fost sapata in regim inundat apoi remodelata prin curgere cu nivel liber. In zona cotei zero, partea sudica a celor doua ramuri principale ale cavitatii este sapata in calcare cristaline din oare eroziunea a pus in evidenta frumoase sectiuni slefuite. Ramura vestica a cavitatii se dezvolta in dolomite. Zonele amonte ale cursurilor de apa sunt obturate de pietre, bolovani si blocuri de micasist.

 

ISTORIC:
Pesterile de la Piscu Negru au fost cercetate incepand cu anul 1986.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook