CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Tosorog

   

 

ASEZARE:
Pestera Tosorog
se afla in Muntii Hasmas, in apropierea limitei de sud-vest a Muntilor Ceahlau, la aproximativ 4 km de centrul satului Telec, in directia Tulghes.

 
 
 
 

DESCRIERE:
Pestera mai este denumita local si Jgheabul cu Gaura. Ea are o lungime de 100 m, o denivelare de 30 m si prezinta putine formatiuni concretionare specifice de pestera si este considerata cea mai mare pestera formata din conglomerate.
Accesul in primele doua sali se face usor. Continuarea traseului se face printr-o gaura de 4 - 5 m unde este necesara atentie sporita datorita umezelii de pe pereti. Se recomanda a se folosi o franghie pentru a facilita accesul in continuare. Pentru a parcurge aceasta pestera este necesara prezenta unei persoane cu o oarecare experienta in ceea ce priveste speologia si tehnicile de asigurare.
In Pestera Tosorog vietuieste o importanta colonie de lilieci care sunt pe cale de disparitie datorita distrugerii habitatelor preferate din interiorul pesterii. Ea prezinta insa un interes deosebit pentru cercetatori fiind refugiul unei specii de lilieci ce trebuie sa beneficieze de o atentie speciala.
Din cauza faptului ca vizitarea pesterii nu se face intr-un cadru organizat, in ultimii ani multi dintre vizitatori au adus-o intr-o stare de degradare ireparabila. Pestera nu este electrificata si nu dispune de amenajari care sa faciliteze accesul. In prezent, se fac demersuri pentru a putea fi amenajata si deschisa turistilor pentru vizitare in prezenta unui ghid.

 

ISTORIC:
Este singura pestera cunoscuta pe teritoriul judetului Neamt la nivelul anilor 1970. 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook