CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Gaura Fetii

        

 

 

 

ASEZARE:
Pestera Gaura Fetii este o pestera de mici demensiuni situata pe teritoriul comunei Garda de Sus, judetul Alba, in Muntii Bihorului.
Pestera Gaura Fetii este situata in versantul stang al Vaii Garda Seaca, la podul de peste afluentul Ordancusa

 
 
 

DESCRIERE:
Pestera are dimensiuni reduse, o intrare circulara si o mica sala, cu o nisa stramta. Este o pestera interesanta. Pe timp de seceta un paianjen isi tese linistit plasa, dar pe timp ploios, sau la topirea zapezii prin gaura pesterii tasneste apa, transformand-o in izbuc.

I
ntrarea in pestera are o forma lenticulara inalta de 4 m si lata de 1 m. Urmeaza imediat o saritoare in trepte care duce pe un con de grohotis. Acesta se pierde in apa lacului care acoopera intrega podea. Pentru a vedea intreaga pestera intram in apa pana la brau sau cu o barca putem naviga pe cei 21 m ai lacului in forma de semiluna. Adancimea maxima este de 3 m in zona centrala. Pestera Gaura Fetii este saraca in formatiuni carstice. Golul dizolvat in calcare triasice pare a fi preaplinul nivelului de baza al panzei freatice.
Sunt necesare surse de iluminat si o barca de cauciuc.

 

ISTORIC:
Pestera a fost descoperita cu ocazia largirii drumului prin dinamitarea peretelui stancos. Prima explorare si cartare a fost facuta de Viorel Ludusan de la Alpin Speo Club Polaris Blaj in 1974. Tot el, in calitate de coordonator al echipei de cascadori la filmul "Flacari pe comori", propune regizorului Nicolae Marginean sa filmeze o scena in aceasta pestera. Scena a fost realizata in 1985.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook