CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera din Valea Geogelului

ASEZARE:
Pestera din Valea Geogelului, cunoscuta si sub numele de P.11, este o pestera medie ca dimensiuni dar foarte bogata in speleoteme. Pestera este situata in Muntii Trascaului in apropierea catunului Bradesti, comuna Ramet.

 
 

DESCRIERE:
Este o pestera debitoare cu o intrare artficiala foarte ingusta Dupa cativa metri ea se largeste prezentand caracteristicile unei galerii active. Sunt evidente urme de dizolvare freatica pe pereti si tavan (septe). Dar dupa cativa zeci de pasi galeria paraseste activul intr-o panta abrupta. Imediat apar speleoteme de toate formele si culorile. Stalactite de toate grosimile incepand cu cele mai fine macaroane, coloane si stalagmite, scurgeri parietale, scurgeri de montmilch, gururi, cristalcite si draperii de culori de la alb imaculat la galben, rosu sau brum cu negru. Pe lateralul galeriei apar balcoane sau mici continuari orizontale. Pestera este superficial explorata. Atat galeria activa de la baza, cat si hornurile din final pot oferi surprize exploratorilor perseverenti.
Pestera este dificil de gasit. Pe timp de ploaie sau topirea zapezilor nivelul apei creste rapid si inunda intrarea. Orice explorare se face cu om lasat afara pentru alerta meteo. Sunt necesare surse de iluminat, coarda de asigurare. Atentie la formatiunile fragile.

 

ISTORIC:
Pestera a fost descoperita prin decolmatarea intrarii, de o echipa de speologi de la Polaris Blaj, condusa de Teodor Ludusan. Cartarea a fost facuta o luna mai tarziu de Viorel Ludusan.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook