CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Avenul de sub cabana Babele





 

          ASEZARE:
Avenul de sub cabana Babele este a doua pestera ca lungime din Muntii Bucegi.
Plecam pe traseul turistic ce se indreapta de la cabana Babele (2206 m altitudine) spre hotelul Pestera. Chiar inainte de a sosi la marginea abruptului numit Cimitirul Elefantilor, denivelare inconfundabila de circa 20 m, vizibila tocmai din versantul apusean al Bucegilor, de o parte si cealalta a potecii se afla intrarile in Pestera de pe Piciorul Babelor (dreapta, intr-o mica depresiune de circa zece metri diametru, aflata cu 8 m mai sus de traseul marcat) si in Avenul de sub Babele (stanga, printre denivelarile sterpe a ceea ce s-a dorit a fi partie de schi).

            DESCRIERE:
Avenul de sub Babele si Pestera de pe Piciorul Babelor sunt cavitati formate ca urmare a tractiunii exercitate de forta gravitationala asupra abruptului din apropiere. Astfel au aparut, in urma ruperii stratelor de roca, spatii subterane paralele cu abruptul, orientate de la sud-est la nord-vest, penetrabile pentru om. Privind de pe poteca turistica se observa, spre sud, in mod evident, fisura paralela cu abruptul, lunga de zeci de metri.
Intrarea, situata la 2020 m altitudine, era o palnie uriasa la gura (10 x 5 m), adanca de 8 m, ce se putea cobori fara echipament. Golul subteran, lung de 388 metri, cu adancime maxima de 40, 3 metri, explorat de Clubul Emil Racovita din Bucuresti (vezi harta in revista Muntii Carpati, nr. 5) a fost colmatat cu piatra impinsa de buldozere, in anii 90. Se spera astfel in eliminarea unui obstacol de pe partia de schi Babele - Pestera. Cei peste 400 metri cubi de roca introdusi in aven s-au tasat si redistribuit in adancime, pe golul de tractiune gravitationala din apropierea versantului spre Valea Sugarilor, in anul 2004 avenul fiind redeschis.

             ISTORIC:
In 1982 Cercul de speologie Focul Viu Bucuresti a cartat pestera cu urmatoarele dimensiuni: 241 m dezvoltare si -41 m denivelare. Avenul de sub Babele era caracterizat, la sfarsitul lui 1985, prin 388 m dezvoltare, 40,3 m adancime si 70,5 m distanta maxima intre punctele cele mai indepartate de pe planul pesterii (extensia cavitatii), un record national de dezvoltare (lungime) pentru pesterile in conglomerat din muntii nostri, pana in 1988 cand Pestera Tosorog (Muntii Suhard), explorata de Clubul Montana Onesti, a detronat, cu o lungime de 423 m acest record.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook