Pestera Dalbina
ASEZARE:
Pestera Dalbina este o pestera de mici dimensiuni din poljia Vanatare.
Pestera este situata in Muntii Trascaului in apropierea catunului Valea Poienii, in fundul Poljiei de la Vanatarile Ponorului. Se poate ajunge din Aiud, pe drumul ce duce la Ponor. Din Bradesti se coboara pe drumul ce duce la Vanatarile Ponorului- Huda lui Papara sau invers, din Salciua pe drumul ce duce la Bradesti.
DESCRIERE:
Este o pestera fosila care nu are un curs de apa organizat cu o intrare in forma de inima, larga de 6 m . Intrarea sparge peretele Vanatarii, la 2 m inltime fata de patul paraului. Odata catarata saritoarea de la intrare se patrunde intr-o sala rotunda de 30 m diametru, inalta de 10-15 m. Podeaua aproape orizontala este acoperita de bolovani si mal rezultat din inumdatiile accidentale produse in poljia Vanatarile Ponorului in fundul careia se afla. Toata apa ce dispare aici apare dupa 18 m in partea finala a pesterii Huda lui Papara. La ploi putenice, toata apa care se colecteaza in poljie trebuie drenata de Ponorul Vanatare. Accidental acesta se poate colmata cu material adus, crengi sau capite de fan. Atunci se formeaza un lac temporar care poate sa se ridice la cativa zeci de metri inaltime, inundand si Pestera Dalbina. Cand presiunea apei depaseste rezistenta dopului, acesta este spulberat si apa navaleste cu debit mare pe galeria activa a pesterii Huda lui Papara si apoi pe Valea Morilor pana in Aries. De aici s-a nascut legenda solomanilor ( Vezi Pestera Huda lui Papara). Fenomenul este foarte neregulat, poate odata la un deceniu.
In singura sala a Pesterii Dalbina se pot vedea putine speleoteme. Cateva scurgeri parietale si putine stlactite pot fi vazute aici.
Pestera se poate vizita fara probleme. Doar la intrare, pragul de doi metri ce trebuie catarat si eventual o lanterna pentru a vedea colturile mai intunecoase caci alfel lumina ce patrunde prin intrarea mare e suficienta pentru vizitarea pesterii. La cativa zeci de metri se afla Cascada Dalbina si Pestera Mica de la Vanatare.
ISTORIC:
Pestera a fost locuita din preistorie. Au fost descoperite urme de cultura din epoca bronzului tarziu.
A fost explorata si cartata de Viorel Roru Ludusan in 1982 dupa informatile luate de la localnici.
Recomanda si prietenilor |