CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera din Dealul Cornului

ASEZARE:
Pestera din Dealul Cornului este o pestera de mici dimensiuni dar foarte bogata in urme arheologice. Pestera este situata in Muntii Trascaului in apropierea catunului Valea Poienii. Se poate ajunge din Aiud, pe drumul ce duce la Ponor. Din Bradesti se coboara pe drumul ce duce la Vanatarile Ponorului- Huda lui Papara si odata trecuti de casele din catunul Valea Poienii se urca in stanga pe Dealul Cornilor. Locul e impadurit si ascunde foarte bine intrarea in pestera ce se afla la 20 m sub varful dealului.

DESCRIERE:
Este o pestera fosila cu o intrare in forma de arcada cu baza de 5 m si inaltimea de 2 m. Se patrunde direct intr-o sala de 8 pe 8 m, cu podeaua orizontala, locuinta propice pentru omul primitiv. Inca de aici apar scurgeri parietale si cateva stalactita ciuntite. Sala se continua cu o galerie relativ larga, 2-3 m, pe directia generala N-S. Apar formatiuni de monthmilk  si draperi. Podeaua este acoperita de cateva gururi, uscate. Galeria se mai largeste intr-o sala cu podeaua usor inclinata dar sparta de cateva sapaturi arheologice. In continuare galeria se ingusteaza devenind dupa cativa metri impenetrabila. Pe partea opusa dealului, la poalele lui se afla Vanatarile Ponorului.

Pestera este dificil de gasit. Nu exista poteca de apropiere. Se poate gasi mai usor cand padurea e desfrunzita si poate fi reperata o stanca inierbata la 20 m sub varful dealului. Sunt necesare surse de iluminat.

             ISTORIC:
Pestera a fost locuita din preistorie. Au fost descoperite urme de cultura din epoca bronzului si fierului.
A fost explorata si cartata de Viorel Roru Ludusan in 1982 dupa informatile luate de la localnici.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook