CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportAvenul din Grind

   

   

 

ASEZARE:
Avenul este situat pe clina sudica a Pietrei Craiului, la 2 km sud de refugiul Grind, sub limita superioara a padurii, la 1700 m alt. Absoluta.

           DESCRIERE:
Avenul, sapat in "conglomeratele de Bucegi', se desfasoara aproape vertical pe o adincime de 110 m. La adancimile de 25 m, 45 m, 70 m si 90 m se gasesc mici platforme reprezentand capete de strat mai proeminente ale conglomeratelor. Baza avenului este alcatuita dintr-o sala slab concretionata avand diametrul de 20 m si planseul acoperit cu prabusiri din tavan si cu sfaramaturi provenite de la suprafata. In partea de sud-vest se patrunde intr-o a doua sala, in care se atinge adancimea maxima a avenului (-116 m).
Datorita dezvoltarii verticale, temperatura aerului in partea inferioara a avenului este in general scazuta (2°-6°C) si se mentine asa tot timpul anului, fiind mai coborata in perioada rece (noiembrie-mai).
Avenul din Grind a fost creat de apele de infiltratie, care au largit sistemul de diaclaze ce afecteaza conglomeratele de Bucegi. Este unul dintre putinele goluri verticale de amploare dezvoltate in conglomerate, roca in general mai putin carstificabila.
Exploatarea acestui aven ofe posibilitatea studierii unui interesant profil geologic pe 110 m adancime, in care se poate urmari tectonica si stratigrafia acestui sector al Pietrei Craiului.
Avenul poate fi vizitat numai in perioada de vara, cu urmatorul echipament: salopeta, bocanci, casca de protectie, 110 m scara speologica, 2 corzi (de 80 m si 40 m), pitoane, carabiniere.

ISTORIC:
A fost explorat pentru prima data in 1936 de catre A. Prox, in speranta atingerii unei ipotetice retele subterane in masivul Piatra Craiului. In 1967, Fr. Thomas si W. Gutt din Brasov coboara din nou pana la baza avenului si gasesc o continuare de 15 m, pe care insa nu au putut s-o exploreze din lipsa de echipament. Avenul este cunoscut in literatura de specialitate si sub numele de Gaura din Grind sau Gaura din Funduri.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook