CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera de sub Piciorul Babelor

 

              ASEZARE:
Pestera de sub Piciorul Babelor este o pestera formata in conglomerate din Muntii Bucegi.
Plecam pe traseul turistic ce se indreapta de la cabana Babele (2206 m altitudine) spre hotelul Pestera. Chiar inainte de a sosi la marginea abruptului numit Cimitirul Elefantilor, denivelare inconfundabila de circa 20 m, vizibila tocmai din versantul apusean al Bucegilor, de o parte si cealalta a potecii se afla intrarile in Pestera de pe Piciorul Babelor (dreapta, intr-o mica depresiune de circa zece metri diametru, aflata cu 8 m mai sus de traseul marcat) si in Avenul de sub Babele (stanga, printre denivelarile sterpe a ceea ce s-a dorit a fi partie de schi).

             DESCRIERE:
Pestera de pe Piciorul Babelor este o cavitate formata ca urmare a tractiunii exercitate de forta gravitationala asupra abruptului din apropiere. Astfel au aparut, in urma ruperii stratelor de roca, spatii subterane paralele cu abruptul, orientate de la sud-est la nord-vest, penetrabile pentru om. Privind de pe poteca turistica se observa, spre sud, in mod evident, fisura paralela cu abruptul, lunga de zeci de metri.
Pestera de pe Piciorul Babelor este o pestera din Muntii Bucegi descoperita pe 20 iunie 1982 de Stefan Varlan. O saptamana mai tarziu ea era explorata si cartata de Ica Giurgiu, Stefan Varlan, Manus Visan: 91 m dezvoltare, 14,9 m denivelare, extensie plan 37,2 m. Intrarea se afla la 2030 m altitudine. Galeria ce se profileaza nu pare si nu este intr-adevar prea imbietoare ca aspect. Ea se ramifica intr-un parcurs superior si unul descendent, care jonctioneaza spre partea terminala a cavitatii. In prima jumatate a pesterii apare evident conglomeratul pentru ca apoi spatiile sa se dezvolte in gresie.

              ISTORIC:
1984 - noi descoperiri in Avenul de sub Babele (M. Bucegi) (340 L, -40 D) stabilesc un record national de lungime in conglomerat.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook