CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportAvenul din Piatra Cetii

           

 

ASEZARE:
Avenul din Piatra Cetii este un aven de dimensiuni medii din Munţii Trascău, Apuseni. Avenul din Piatra Cetii se află pe teritoriul satului Cetea, comuna Galda de Jos, judeţul Alba, în partea central-estică a Munţilor Trascăului, în bazinul hidrografic al Pârâului Galda.

          DESCRIERE:
Avenul din Piatra Cetii s-a dezvoltat prin dizolvare pe fracturi majore a calcarului de către apa de precolaţie. La intrare se prezintă ca o dolină spartă, dupa care un puţ larg, întrerupt de o treaptă la -30m, ajunge la -48m. Intrarea este împarţită în două de o arcada de calcar rămasă într-un echilibru precar.
De la -48 m după stramtoarea dintre bolovanii podelei se coboarâ un sir de puţuri strâmte pana la -86 m unde o galerie scurtă şi uşor descendentă se închide într-o fisură impenetrabilă. Un izvor temporar curge pe ultimii metri unde apar şi câteva speleoteme firave: stalactite, scurgeri parietale, mici gururi şi scurgeri de montmilch.
Avenul Piatra Cetii este greu de parcurs. O pot face echipe bine antrenate, echipate cu tehnică de escaladă şi surse multiple de iluminat.

            ISTORIC:
Cunoscut de localnici din cele mai vechi timpuri, Avenul din Piatra Cetii a stârnit curiozitate şi a născut legende. A fost explorat pentru prima dată în 1982 de o echipă a Alpin Speo Club Polaris Blaj condusă de Teodor Luduşan. El explorează şi cartează avenul până la -48 m pe o lungime de 68 m.
Anii urmatori, o echipă de la Speotelex Cluj Napoca descoperă pe o strâmtoare dintre bolovanii de pe podea, continuarea Avenului din Piatra Cetii. Pe o galerie verticală şi îngustă reuşesc să atingă cota de -86 m. Lungimea totală a galeriilor este de 120 m.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook