CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera V5





   

 

 

             ASEZARE:
Pestera V5 cunoscuta si ca Avenul V5 sau Avenul din Fata Muncelului este cea mai adanca pestera din Romania si pe cale sa devina si cea mai lunga.
Pestera V5 este situata pe platoul carstic Padis in depresiunea Varasoaia, de unde si initiala numelui. Se poate ajunge de la Padis pe marcajul ce duce la Pestera Cetatea Radesei.

DESCRIERE:
Potentialul Pesterii V5 vine de la Platoul Padis sub care se afla. Este un bazin inchis, unde apa de suprafata aproape lipseste, fiind drenata in intregime pe sub pamant in valea Galbenei si in valea Boghii. Prin colorari au fost identificate 8 bazine care comunica doar subteran. Zona este bogata in formatiuni carstice, pesteri ca Cetatile Ponorului,Lumea Pierduta, Ghetarul de la Barsa, Pestera Cetatea Radesei, Pestera de la Caput. Sunt citeva chei: Cheile Galbenei, Cheile Somesului Cald, Groapa Ruginoasa, doline, uvale, izbucuri si ponoare etc.
Pana in prezent, sunt cartografiati 18 km, dar potentialul este peste recordul celei mai lungi pesteri din tara, Pestera Vantului, de 50 de km.
Pestera cuprinde toate formele de endocarst, de la galeriile verticale spalate, pline cu septe, marmite lingurite. la cele orizontale, largi, populate cu toate speleotemele. Sunt prezente scurgerile parietale stalactite. stalcmite, coloane, gururi. Sunt descoperite si unicate. Clusterite cu cristale aciculare de aragonit de 25 cm lungime. Exista aici galeri uscate si galeri active, sali de mari dimensiuni sau galeri stramte, greu de parcurs. In V5 se afla cea mai voluminoasa sala de pestera din Romania, sala Paul Matos lunga de 415 m si 1,2 milioane metri cubi.
Nu a fost publicata inca harta si o descriere amanuntita a pesterii, acestea fiind in progres. Pestera V5 poate sa deschida o perspectiva foarte importanta pentru Platoul Padis, legata de turismul speologic de platou, cunoscut fiind faptul ca Platoul Padis are foarte multe pesteri, dar niciuna amenajata pentru turism de masa. Ea este importanta nu numai pentru faptul ca este foarte lunga si cea mai adanca din Romania, ci si pentru relieful si formatiunile interioare, care reprezinta o atractie turistica deosebita, atat pentru vizitatori, cat si pentru speologi.
Pestera V5 poate fi vizitata de echipe de speologi experimentati si necesita echipament de expolrare complet: costume impermeabile, cizme, corzi, coboratoare, blocatoare...

            ISTORIC:
A fost descoperita in anul 1986 de speologul oradean Paul Damm, de la Clubul Z Oradea si explorata de-a lungul anilor de speologi de la Politehnica Cluj, cluburile oradene Z, Cristal si alte cluburi din tara. La descoperire P.Damm si M. Damm, degajeaza intrarea si dupa o noua decolmatare efectuata la -5, se atinge o stramtoare severa situata la -13. In septembrie 1987 se trece prin derocare de acest obstacol si se avanseaza pana la -31.
In perioada iulie 1988 - ianuarie 1989 se forteaza doua stramtori, ultima dintre ele necesitand o munca de peste 40 de ore pentru a putea fi depasita. Sunt interceptate Complexul Salilor Mari, Gal. Meandrului si Reteaua Paralela.
In august 1988 are loc prima actiune de cartare, masurandu-se 300 m lungime si -104 m denivelare. In iulie 1989 se realizeaza topografia intregului sector cunoscut la acea data. Concomitent incep derocarile la capatul Salii cu Aragonite (-77), reusindu-se depasirea si a acestui ultim obstacol in august 1991. In 1992 se ajunge la un sifon situat la cota -273 m pana unde se masoara o lungime de 1446 m.
In luna august, 2008 se face jonctiunea intre "V5" si o alta pestera din apropiere, Frigiderul lui Gigi, creand o arie explorabila, in galerii, care insumeaza, estimativ, mai mult de 50 km si care se intinde, practic, sub intreg Platoul Padis, in toata zona turistica.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook