CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera cu Apa din valea Lesului





         

 

ASEZARE:
Pestera cu Apa din valea Lesului este un punct de interes din Muntii Padurea Craiului. Se afla in versantul drept al vaii Lesului la 1,5 km de confluenta cu valea Iadei, in raza comunei Bulz, Bihor.

           DESCRIERE:
Pestera orizontala dezvoltata in calcare jurasice, activa, debitoare, parcursa de un parau ce face mai multe meandre.

Din intrarea aflata la 10 m deasupra albiei se varsa cursul subteran. El parcurge intreaga pestera si reprezinta apele captate prin ponorul Acre. Aceste ape mai au o resurgenta, cea mai joasa, in acelasi versant 1 km aval de intrarea pesterii, prin izvorul Firez.
Intreaga pestera se prezinta sub forma unei galerii unice, cu putine diverticole, ce meandreaza pe primii 300 m, apa formand terase aluvionare. In acest sector tavanul apare plat si orizontal. Dupa ≈500 m de la intrare se ajunge la primul sifon. Dupa el galeria continua, fara vreo ramificatie, si cu alte sifoane.Pestera totalizeaza ≈1 km, dar explorarile urmaresc jonctionarea cu pestera de la ponorul Acre.
Pestera relativ rece, cu temperatura aerului intre S - 8,5°C, iar a apei, intre 6,8-8,5°C.
Prin terasele si martorii de eroziune pe care ii prezinta (in special tavanul plan-orizontal), pestera este propice studiilor de speleomorfologie. Biospeologic, ea este importanta atat prin resturile de oase existente in zona Coridorului Ursilor, cat si prin fauna actuala, din care mentionam : amfipodele Niphargus foreli bihorensis, Niphargus andropus, coleopterele Drimeotus (s. str.) liovacsi viehmanni si Duvalius (Duvaliotes) paroecus mocsaryi, acestea din urma abundente pe Plaja Coleopterelor.
Pestera ocrotita, vizitarea ei neputindu-se face decat in prezenta unui ghid. Trebuie sa avem mijloace proprii de iluminare, iar cand apele sunt mari, cizme de cauciuc lungi, barca de cauciuc si o cordelina de aproximativ 25 m pentru legarea barcii.

ISTORIC:
Cu toate ca intrarea acestei pesteri era cunoscuta si chiar semnalata in literatura turistica din trecut, explorarea ei a fost facuta abia in anul 1953 de catre un grup de speologi amatori din Cluj si continuata, in 1954-1955, de colectivul Institutului de speologie "E. Racovita' din Cluj.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook