CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Bonchii

   

      

 

ASEZARE:
Pestera Bonchii se afla in hotarul comunei Rosia (jud. Bihor), in locul numit Dealul Farcului. isi trage numele de la proprietarii terenului (Casa Bonchii), iar localnicii ii mai spun si Hartopul Bonchii. Se ajunge la ea urcand de la Rosia pe Valea Steazei si paraul Gruietul

            DESCRIERE:
Pestera este insurgenta unui rau subteran. Se caracterizeaza prin faptul ca, desi
activa, contine totusi un numar insemnat de formatiuni stalagmitice.Lungime totala 2300 m.
Intrarea in pestera este ascunsa sub un perete in care se deschide o gaura suficienta pentru
intrarea unui om; in acelasi loc, pe sub bolovani, patrunde apa. Dupa cativa metri se deschide un putvertical de 9 m adincime, surplombant si foarte periculos la coborare. La baza acestuia se intalneste raul subteran. Vizitatorul trece pe la Sala Bazinelor, ajungand apoi la locul numit Marea Bifurcatie. In acest punct cursul principal primeste un afluent din dreapta, aparent cu debitul mai bogat, iar ceva maideparte alti trei afluenti. Urmeaza o zona de prabusiri numita Sala Haotica, apoi Sala Catedralei, bogatain concretiuni, avand o lungime de peste 50 m. Spre sfarsitul pesterii se mai poate vedea SalaPrabusirilor, in jurul careia cursul principal primeste din nou alti trei afluenti. Ultima portiune a pesterii este uscata, dar in punctul terminus se poate cobori din nou la apa, unde se afla un sifon. Diametrul mediu al galeriilor atinge 4 m.
Pestera este valoroasa prin formatiunile stalagmitice pe care le adaposteste. Pana acum nu s-au  efectuat cercetari stiintifice.
Pestera este inchisa, fiind ocrotita. Vizitarea poate avea loc numai cu o
autorizatie a Comisiei monumentelor naturii sau a Institutului de speologie. Explorarea necesita doua  scari a 10 m si o coarda de 40 m.

             ISTORIC:
A fost explorata partial in zona de la intrare de catre T. Rusu in anul 1968, iar
un an mai tarziu, Cercul speologilor amatori din Cluj-Napoca a continuat cercetarile si a facut cartarea acestei pesteri.

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook