CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPonorul Zapodie

 

            ASEZARE:
Ponorul Zapodie reprezinta actuala pierdere a Vaii Zapodie, mica
vale din nord-vestul Gropii de la Barsa. Ponorul se gaseste la numai 20 m in fata intrarii in Pestera de la Zapodie. Este accesibila din Padis (6 km), ca si din comuna Pietroasa (18 km)

DESCRIERE:
Pestera descendenta, activa, lunga de 400 m. Cursul subteran, care are un debit
infim, urmeaza o galerie unica, stramta si inalta. Profilul longitudinal evidentiaza o galerie cu panta moderata, intersectata de puturi si hornuri verticale (fig. 35).
Intrarea (1095 m) se prezinta sub forma unui aven adanc de 4 m, care continua in mare panta,
urmand pana la —25 m un traseu meandrat. La —25 m se intalneste micul curs de apa. In continuare,galeria se stramteaza mult prezentand trei stramtori (Tirbusonul). Dupa — 25 m urmeaza trei verticale de 4, 2 si 6 m care conduc la o stramtoare verticala lata de 25 m, situata la 40 m adancime.
Dupa stramtoarea-cheie urmeaza cea mai mare verticala din pestera (35 m). Din cauza
ingustimii, verticala nu se poate cobori decat in trei etape. La baza ei se gaseste o sala ceva mai larga (4 m latime, 15 m lungime) pardosita cu nisip. In Sala H.K.T., dintr-o galerie stramta coboara un mic afluent. Pestera continua printr-o galerie foarte meandrata, care se stramteaza din nou (10—15 cm latime), si din aceasta cauza avansarea se face la inaltime gratie unui nivel de eroziune care ia aspectul unei adevarate galerii fosile. Coborand o verticala de 6 m patrundem in Sala I.N.I., din care — urmand din nou un nivel superior de eroziune — se ajunge la Putul Polonezilor, surplombat si adanc de 25 m. La baza lui se reintalneste cursul subteran, care se angajeaza intr-un canion stramt si meandrat ce nu a putut fi parcurs din cauza ingustimii (15—20 cm). In acest punct adancimea este de 120 m sub nivelul intrarii.
Ponorul Zapodie reprezinta o captare mai noua a Vaii Zapodie in detrimentul Pesterii de la
Zapodie. Probabil ca in sistemul terminal de la — 180m, unde reteaua subterana activa se afla subpresiune, cursurile de apa sa conflueze pentru a se drena impreuna. Biospeologic pestera nu a fostcercetata.
Ponorul Zapodie reprezinta cea mai dura coborare in subteranul Gropii de
la Barsa, datorita atat verticalelor cat mai ales numeroaselor stramtori. Sunt necesare 70 m scari, doua corzi de 40 m, 10 carabiniere, pitoane si mijloace de iluminare pentru 12—18 ore.

          ISTORIC:
Prima explorare apartine lui M. Poliac si L. Valenas (1971), care au atins
  adancimea de 60 m. In 1972, clubul polonez Harcerski-Klub Taternicki Katowice impreuna cu L. Valenas au reusit sa-l exploreze pana la —120 m.

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook