CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Oilor

ASEZARE:
Pestera Oilor este situata in Piatra Ghitelarului, abrupt stancos ce domina la vest micul catun Casa de Piatra. Se ajunge la pestera din comuna Garda pe drumul carosabil de pe Valea Garda Seaca, lung de 12 km, pana la Casa de Piatra.

            DESCRIERE:
Pestera fosila avand o lungime totala de 545 m, constituita din doua etaje distincte
. Intrarea (1080 m alt.) este relativ mare (5/6 m), situata la baza unui perete inalt de 70 in. Etajul superior, corespunzator galeriei de acces (lung de 94 ni), se prezinta sub forma unei galerii descendente larga de 4 — 9 m si inalta de 3 — 4 m. In portiunea inferioara o serie de galerii laterale, uneori pe fata de strat, asigura o larga comunicare cu etajul inferior. Principala comunicare se realizeaza insa direct prin etajul superior, care coboara printr-o panta de 30° imbracata in mondmilch.
Etajul inferior, mai complet si mai lung, urmeza un traseu paralel cu etajul superior si
rectiliniu in continuarea acestuia. Ramura ce se dezvolta in prelungirea etajului superior este ocupata de apele unui lac lung de peste 70 m si adinc de 2—4 m. Tavanul coboara in curand pana la 50 cm de la suprafata apei, formand un sifon deschis. Dupa acest sifon, lacul se inscrie sinuos printre peretii galeriei, fiind barat dupa 40 m de un mic zid de concretiuni. Dincolo de acest baraj, lacul continua inca 30 m printr-o galerie ce se largeste pina la 10 m, impodobita de formatiuni parietale, stalactite si stalagmite. Parcursul ia brusc sfarsit in fata unui perete vertical ce coboara sub oglinda apei.
Ramura etajului inferior ce se dezvolta spre intrare, paralel cu etajul superior, este ocupata si
ea de apele unui lac lung de 18 m si adinc de 2m. Dupa urcusul si coborasul unui tobogan cu mondmilch urmeaza o noua portiune orizontala, portiune unde etajul inferior, facand un cot brusc spre est, trece pe sub etajul superior.
In fine, dupa un coboras vertical de 4 m se ajunge in Sala Domului (21/8 m), acoperita in parte
de apele unui lac, feeric impodobita cu gururi si alte concretiuni. In peretele estic al salii se afla frumoase lapiezuri subterane. Spre sud-est se ramifica o galerie rectilinie lunga de 40 m, ocupata partial de apele lacului ce se prelungeste clin Sala Domului. Capatul acestei galerii constituie punctul cel mai coborat din pestera (alt. 1047 m).
Pestera Oilor este un vechi ponor, azi inactiv, al Vaii Gardisoara, dupa cum reiese in mod cert
din analiza petrografica a aluviunilor (cuartite, gresii si microconglomerate bine rulate), care provin din banda de roci liasice pe care Gardisoara o strabate la nord de Casa de Piatra.
Pestera dificila; pentru vizitarea ei sunt necesare o barca pneumatica, o
cordelina de 40 m, cizme de cauciuc si mijloace de iluminare.

ISTORIC:
Cunoscuta din timpuri mai vechi de localnicii de la Casa de Piatra, pestera a fost
cercetata in 1972 de V. Craciun, Gh. Racovita si I. Viehmann, care au parcurs etajul superior. Etajul inferior (cu lacuri) a fost explorat in 1974 de catre Eleonora si Liviu Valenas, care au si executat harta pesterii.

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook