CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Cuptoru Porcului

ASEZARE:
In apropierea satului labalcea (corn. Carasova, jud. Caras- Severin). Este sapata in versantul drept, abrupt, al Cheilor Carasului, sub platoul carstic Crno Pole.

               DESCRIERE:
Pestera mijlocie (260 m), orizontala, cu portiuni ascendente, fosila, avand doua intrari: cea dinspre nord mai mica, cea dinspre sud mai mare, ambele orientate spre vest. Sistemul de galerii si sali, relativ complicat, are inaltimea maxima in Sala cu Prabusiri (20 m). Inaintarea spre nord este impiedicata de o coloana masiva. Exista gururi care se umplu cu apa in perioadele ploioase, cand apar si unele siroiri pe pereti. Pestera este inzestrata cu concretiuni: stalactite si stalagmite, dintre care unele monumentale,coloane si scurgeri parietale proeminente. Planseul este acoperit, in afara de crusta stalagmitica, deargila si material elastic.
Balogh presupune ca este vorba de o „pestera geamana", sapata in calcare jurasice: o pestera
mica, nordica, creata de un mic curs de apa venind din galeria inaccesibila si iesind prin deschiderea mica, si o pestera mai mare si sudica. Paraiasul nordic, gasindu-se la un nivel superior celui sudic, a fost captat de acesta. Treptat, din cauza umpluturii si a prabusirilor, diferenta de nivel dintre cele doua sisteme s-a
Cuptoru Porcului este o pestera calda (10°C pretutindeni in interior), relativ umeda, strabatuta de curenti intre cele doua guri.
Sapaturile au dat la iveala resturi fosile de Ursus spelacus si de Crocuta spelaea, precum si unelte ale omului primitiv asemanatoare celor din pesterile Popovat si Cerbului.
Pestera nu prezinta dificultati, dar fiind greu de gasit fara o calauza din
satul labalcea, este rar vizitata. Nu este amenajata. Timp de vizitare: 1 ora.
atenuat.

ISTORIC:
Intrarile pesterii sunt cunoscute locuitorilor din Iabalcea sub numele de cuptoare.

Pestera a fost identificata si studiata de E. Balogh (1937).

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook