CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Gaura lui Schimpfin

ASEZARE:
Anina (jud. Caras-Severin). Pestera este sapata in versantul stang
al Vaii Girliste (Anina).

              DESCRIERE:
Pestera mijlocie (232 m), orizontala la inceput, apoi descendenta, cu portiuni
ascendente, fosila, sapata in calcare lusitanian-kimmeridgienc stratificate, cu intercalatii de silex. Ea se compune dintr-o galerie dezvoltata pe fete de strat, din care se desface o alta galerie la dreapta, prezentad numeroase schimbari de directie si de profil, dezvoltata pe fete de strat si diaclaze, intregul sistem este alcatuit din galerii in general joase, dificil de explorat, cu multe hornuri, cotloane inaccesibile, ponoare colmatate, rupturi de panta. Apa de condensare si de infiltratie, abundenta, formeaza baltoace pe argila, mai ales sub stalactitele de tip „macaroana". Pestera se gaseste intr-un stadiu avansat de colmatare cu aluviuni si in foarte mica masura cu concretiuni (in special in galeria cotita din dreapta). Se remarca multe scurgeri parietale, coralite, tuberculi, mondmilch, crusta stalagmitica cu gururi, stalagmite si chiar domuri, iar pe alocuri cristale de aragonit. In mai multe puncte exista acumulari de material elastic si remarcabile „poduri naturale" de silex la diferite nivele. Aproape totul este acoperit cu un strat de argila umeda.
Pestera calda (10°C in octombrie) si foarte umeda (100%), lipsita de curenti de aer.
Fauna parietala si de pe podea este saraca dar variata. Ne retin atentia niste specii
depigmentate de diplure si miriopode, posibil troglobionte. Rinolofii apar izolati. S-au gasit resturi scheletice de urs de caverna si oase recente de Rhinolophus mehelyi, specie foarte rara, descrisa din Romania.
Situata chiar in oras, pestera este la indemana speoamatorilor. Nu este
ocrotita si nici amenajata. Sunt necesare mijloace de iluminare, casca, salopeta si cizme de cauciuc.
Timp de vizitare: 1/2—1 ora. Atentie la argila alunecoasa si la praguri 

               ISTORIC:
Intrarea este cunoscuta de localnici. Ea a fost explorata in 1959 de V. Secu, care ridica planul topografic si o descrie sub numele de Pestera Anina, iar in 1961 A. Negrea si St. Negrea efectueaza cercetari biospeologice.

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook