CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Gaura Chindiei II

     

      

 

 

            ASEZARE:
Este situata la 6 km aval de comuna Pescari (jud. Caras-Severin),
intr-un abrupt din Stramtura Pescari-Alibeg a Defileului Dunarii, la 80 m altitudine fata de nivelul fluviului.

            DESCRIERE:
Pestera mica (18 m lungime), aproape orizontala, activa. Este sapata pe diaclaze in
calcare jurasico-cretacice.
Intrarea ingusta duce intr-o sala de forma neregulata cu plafonul inalt. Peretii ca si plafonul
prezinta accidentari. Sala are doua prelungiri pe linii de diaclaze, una mai mare la nord si alta mai micala vest. Din aceasta din urma se prelinge un izvoras. Pe peretele de sud-vest, in stanga intrarii, se vadscurgeri parietale. In interior se afla blocuri prabusite din tavan. Podeaua este formata dintr-un strat gros format din dejectii de la oi si capre si putin guano. Este umeda si racoroasa. Lumina patrunde numai dupa amiaza.
La cativa metri deasupra acestei pesteri se afla Gaura Chindiei I, pestera in care nu exista
picturi, dar sapaturile efectuate atesta ca ea a fost frecventata de om in aceeasi perioada cu Pestera Gaura Mica.
Pestera Gaura Chindiei II este un monument unic de arta rupestra din tara noastra prin faptul
ca in interiorul ei, pe pereti se afla motive picturale in culoare rosie, executate intr-un stil cu totul original. Se intalnesc elemente naturalist-schematizate, ca pasari si motive florale, semne si simboluri in redare singulara sau pereche, grupari de semne, insemnari cu caractere chirilice si latine, un text cu caractere slavone, impresiuni de maini si degete.
Suma elementelor care au putut fi identificate este de circa 425, dar aproape tot atatea sunt
sterse. Majoritatea picturilor sunt concentrate pe peretele de nord-est si in cotloanele care leaga sala cuprelungirea din nord. Semne sau urme sporadice se afla si pe ceilalti pereti. Pe plafon se vad doarpuncte mari facute prin aruncarea cu bulgari de argila rosie.
In toate cele patru cazuri intalnite pasarile nu-si gasesc asemanare nici in arta paleoliticului
superior, nici in aceea a postpaleoliticului. Totusi, stilizarea elementelor naturaliste prin linii este proprie perioadei de sfarsit al epipaleoliticului si inceputului neoliticului. Tot acestei perioade i se pot atribui si simbolurile in forma de pasare sau de om, motivele in scarita (banda hasurata), patratul din 9 puncte. Un simbol in forma de pasare asemanator celor din pestera se afla gravat pe o piesa din colt de mistret de la Icoana apartinand culturii Schela Cladovei, raspandita in zona Portilor de Fier intre mileniile VIII—VI. Exista, astfel, un indiciu de contemporaneitate intre acestea. Motivele solare si poate bradutul apartin epocii metalelor, probabil populatiilor protodacice si dacice. Enigmatice raman inca gruparile de semne, care ar putea reprezenta o scriere tot din aceasta epoca.
Crucea bizantina (cu brate egale) si poligonul stelat (pentagrama) apartin cu siguranta epocii
prefeudale sau feudal timpurie (secolele X—XIV), adica perioadei de formare a poporului roman. Textul scris sus in dreapta intrarii cu caractere slavone este probabil un text religios, reprezentand undocument istoric si de limba.
Studiul impresiunilor (pozitivelor) de maini si degete arata o morfologie care se leaga de
prezenta in culoarul Portilor de Fier a unor populatii epipaleolitice cromagnoide brahimorfe, greu de stabilit daca apartin acestei perioade sau unor populatii mai tarzii derivate din ele.
Sapaturile din interior au scos la iveala dovezi de locuire din epoca fierului si feudala, precum
si indicii despre o probabila locuire din perioadele premergatoare. Dealtfel, pestera era cunoscuta de catre purtatorii culturii Schela Cladovei care exploatau zacamantul de argila rosie din pestera, fapt probat de prezenta in locuintele de la Alibeg, din imediata apropiere, a unor mostre din aceasta argila.
Pestera este in acelasi timp un monument etnografic, prin faptul ca a servit ca adapost pentru
oi si capre. In interiorul sau se afla tarusi cu trei craci pentru fixarea drobului de sare, iar intrarea este inchisa cu un gard de lemn si portita.
Pestera este ocrotita, avand regim de rezervatie istorico-arheologica din
1973, la propunerea Institutului de arheologie din Bucuresti si a Muzeului din Resita. Fiind unicat, este inchisa cu gard de fier, iar accesul publicului interzis.

ISTORIC:
Pestera este cunoscuta de localnici si sub numele de Gaura Mica de pe Rolul
Chindiei. A fost identificata in 1971 de V. Boroneant, care a intreprins cercetari sistematice in perioada 1971 — 1973. Textul care urmeaza este redactat de V. Boroneant.

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook