CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera lui Ion Barzoni

ASEZARE: Este situata pe versantul estic al masivului Geantul Inelet, aval de paraul Iuta, la 444 m alt. absoluta (99 m deasupra Cernei).

            DESCRIERE:
Se patrunde printr-o deschidere relativ mica orientata sud-est, din care se ajunge intr-o retea de culoare fosile lunga de 400 m.
Morfologia acestei pesteri permite sa se distinga un culoar principal sapat pe diaclaza, cu o
inaltime medie in jur de 2 m si cu podeaua aproape in intregime umpluta cu blocuri mari desprinse din tavan. Acest culoar este lipsit de concretiuni.
Exista apoi un culoar vestic, care se desprinde din cel principal, cu mult mai putin material
elastic pe podea si cu formatiuni concretionare. Din acest culoar se desprinde un altul mai mic, care conduce intr-un al treilea, orientat transversal pe primele doua. Acesta din urma este inalt, sapat pe diaclaza si foarte bogat in concretiuni care imbraca peretii si planseul. Cea mai mare parte a acestor formatiuni este acoperita cu coralite, care dau caracteristica acestei pesteri. Este o pestera calda (11°C in iunie 1962), umeda si lipsita de curenti de aer.
Se remarca prezenta in aceasta pestera a catorva elemente troglobionte, printre care o specie de Sophrochaeta, doua de miriopode (Lithobius decapolitussi Trichopolydesmus eremitis) si una de (Trichoniscus ci.inferus).
Pestera lui Ion Barzoni, cea mai frumoasa pestera din Bazinul Cernei, este impodobita cu
multe coloane masive, valuri, stalactite, stalagmite, dar exceleaza in coralite, fiind cea mai bogata din tara in aceste concretiuni. In 1971 ea a fost inchisa cu o poarta metalica.
Pestera poate fi parcursa cu usurinta deoarece nu necesita un echipament
de protectie, ci numai mijloace proprii de iluminare.
izopode

ISTORIC:
Pestera a fost explorata si studiata pentru prima data in 1962 si ulterior descrisa de catre un colectiv de la Institutul de speologie (Stefania Avram, D. Dancau si E.Serban, 1964). In literatura de specialitate mai este cunoscuta si sub numele de Pestera 40 din Bazinul Cernei.

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook