CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportAvenul din Stana Tomii

ASEZARE:
Avenul este situat la 1800 m alt., in culmea care se desprinde din Virful Piule spre sud-vest.

            DESCRIERE:
Cu cei — 137 m, Avenul din Stana Tomii se situeaza pe locul 13 in ierarhia
„verticalelor" din Romania. Gura avenului, de forma ovala (6/3 m), se deschide in golul alpin al Muntelui Piule. Primii 8 m se pot cobori in prize, dupa care urmeaza un gol vertical adanc de 112 m, pe parcursul caruia nu este posibila nici o regrupare. La baza verticalei se ajunge pe un con de grohotis care coboara in panta de40° pana la adancimea de— 137 m. De fapt, baza avenului este constituita dintr-o sala gigantica, din care, spre suprafata, porneste un horn a carui inaltime nu a putut fi determinata. In punctul cel mai coborat al avenului se deschide un mic diverticul frumos concretionat, lung de 12 m; pe podeaua acestuia se gasesc cateva gururi ce contin o cantitate apreciabila de schelete de lilieci. Avenul are forma generala de clopot, prezentind trei zone de strangulare mai accentuata.
Acest impunator gol carstic vertical este rezultatul actiunii apelor de infiltratie care au largit o
fractura majora a calcarelor jurasice din Muntele Piule. Deschiderea avenului la suprafata terenului este, desigur, de data mai recenta.
Temperatura aerului in baza avenului se mentine foarte coborata (2,8°C in august 1971)
datorita dezvoltarii verticale a golului, precum si climatului montan de la exterior. Umiditatea relativa a aerului este de 100%, iar curentii de aer practic lipsesc. Avenul permite efectuarea unor observatii geologice de detaliu prin studierea modificarilor de facies in grosimea pachetului de calcare. Observatiile topoclimatice de detaliu pot furniza date importante asupra influentei climatului de la exterior in avenele de la mare altitudine.
Fiind un aven dificil, vizitarea lui este anevoioasa si necesita o pregatire
prealabila minutioasa. In lipsa unui troliu se vor folosi 120 m scara speologica, 2 corzi de 80 m, asigurare pe scripete metalic, pitoane, carabiniere si echipament special de protectie. Pentru evitarea accidentelor, vizitarea avenului trebuie sa se faca numai de catre persoane cu o buna pregatire fizica si cu cunostinte temeinice de alpinism.

ISTORIC:
Pozitia acestui aven a fost cunoscuta numai de catre ciobanii care veneau cu oile
in Muntele Piule. Pe unele harti ale Muntilor Retezat este figurat Avenul din Muntele Piule, un gol vertical amplasat la 1,5 km nord de acesta. Prima explorare a Avenului din Stana Tomii este efectuata in anul 1971 de catre o echipa a membrilor Cercului de speologie „Focul Viu" din Bucuresti. Cu acest prilej se realizeaza si schita avenului (C. Lascu, 1971).

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook