CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Gramei

ASEZARE:
Este situata in raza com. Podeni, jud. Mehedinti si sapata in versantul drept al vaii Topolnita, in masivul Dealul Croavelor, la 445 m alt. (75 m deasupra talvegului vaii Topolnita).

            DESCRIERE:
Este o pestera dezvoltata pe un sistem de diaclaze si fete de strat orizontale, avand galerii fosile si subfosilc in lungime de 390 m. Se patrunde printr-o deschidere mare (10/5 m), de unde se poate merge fie la dreapta, fie la stanga. Pestera propriu-zisa continua spre stanga; spre dreapta exista un culoar de forma unui canal meandrat, care se prelungeste inspre nord pe o fata de strat, iar dupa un scurt traiect se deschide la exterior. Urme ale acestui culoar se vad la exterior si in peretele de calcar.
Pestera prezinta doua galerii etajate. Cea din dreapta, cu 3 m mai sus, incepe cu stramtori, apoi
se largeste formand o sala relativ mare si inalta, de unde se poate ajunge in galeria stanga fie mergandinainte, fie continuand spre stanga. Galeria stanga, mult mai larga, prezinta numeroase nivele deeroziune si un profil vertical oval, fiind in cea mai mare parte dezvoltata pe diaclaze. Dincolo de zona cu gururi, galeria continua in linie dreapta, joasa si stramta, si dupa un scurt traiect devine inaccesibila. Din zona cu gururi se poate continua insa si spre vest, pe Culoarul cu Mal, dupa ce se coboara mai intai un put de vreo 3 m. La inceput culoarul este jos, apoi devine mai inalt; are planseul acoperit cu mult mal argilos, fiind in intregime inundat la viituri. In partea terminala el se bifurca, mai importanta fiindramificatia din stinga (sudica), dezvoltata pe fata de strat, unde din cauza cantitatii mari de blocuri seinainteaza destul de greu pana intr-un punct fata de care ponorul de la exterior, prin care se infiltreazaapa in subteran, este foarte aproape.
Pestera a fost sapata de apa din valea Croavele Pesterii, care se pierde in calcarele din Dealul
Cusacu, la 470 m alt., prin cateva ponoare laterale. In prezent orificiile din amonte sunt foarte mici, deciinaccesibile, din care cauza la viituri apele se acumuleaza formand un lac, ulterior drenat in subteran. Inaval apa nu paraseste reteaua subterana prin deschiderea propriu-zisa a pesterii, ci prin canaleinaccesibile, situate la un nivel inferior. Peretii sunt destul de impodobiti cu stalactite, scurgeri parietale,dar si cu o mare cantitate de depuneri (sol si resturi vegetale) pe peretii Culoarului cu Mal. Pana dincolode zona cu gururi, planseul este in mare parte stancos sau acoperit cu gururi.
Este o pestera calda (10,6°C in profunzime, in octombrie 1962), umeda si cu schimb de curenti de aer in zona intrarii.
Fauna este relativ bogata. De aici s-au colectat izopode, opilionide, araneide, miriopode,
colem-bole, coleoptere, diptere si chiroptere, dar numai Closania orghidani reprezinta un element troglobiont.
Este usor de parcurs pana la Culoarul cu Mal, in care inaintarea este mai
dificila si impune un echipament de protectie. Sunt necesare, bineinteles, mijloace de iluminare 

ISTORIC:
A fost explorata prima data in 1961 si descrisa in 1967 de catre V. Decu si M. Bleahu.

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook