CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera-aven din Foeroaga Ingusta

ASEZARE:
Este sapata in masivul Piatra Mare a Closanilor, la locul denumit „Foeroaga ingusta", la 800 m alt. (450 m diferenta de nivel fata de Valea Motrului Mare)

DESCRIERE:
Se coboara prin deschiderea relativ ingusta a avenului, situata pe o panta cu
grohotis si dupa 36 m pe verticala se ajunge pe varful unui con imens de sfaramaturi, gros de aproape 6 m, care se intinde mult in Sala Mare. Reteaua de galerii si culoare care se desfac din baza avenului este fosila, suborizon-tala, dezvoltata pe diaclaze si fete de strat avand o lungime de 200 m. Ea incepe cu o sala mare sapata aproape in intregime pe fata de strat. Din aceasta, catre est se poate ajunge intr-o alta sala, Sala Mica. Tot din Sala Mare si tot inspre nord-est se detaseaza un culoar ingust, care a fost partial explorat. inspre sud se desface Culoarul cu Lumanari, separat in doua de o stramtoare, in care pot fi admirate stalagmite-lumanari ce ating si 3 m. Peretii avenului sunt umezi, iar cei ai Salii Mari si Salii Mici sunt acoperiti cu mondmilch, scurgeri albe si lame. Cei mai impodobiti (cu scurgeri, draperii, stalactite, formatiuni excentrice, tufe de cristale si coralite) sunt peretii si plafonul Culoarului cu Lumanari.
Planseul Salii Mari este in mare parte acoperit de conul de grohotis, iar in rest este calcitic (cu
gururi si stalagmite) sau acoperit cu argila. Pe Culoarul cu Lumanari, ca si in Sala Mica, planseul estestalagmitat si prezinta coloane foarte frumoase, gururi cu apa, lacuri mici, domuri si stalagmite-lumanari.Pestera relativ calda (7,8°C In iunie 1961), foarte umeda si cu schimb de curenti de aer pe
traseul avenului.
Fauna este bogata. Dintre reprezentantii grupelor colectate (izopode, pseudoscorpioni,opilionide, araneide, acarieni, mirio-pode, colembole, coleoptere si diptere), trei specii simtioglobionte- Trichoniscuscf. inferus, Anthroleucosoma banaticumsi Duvalius spiessi grandis.
Pestera greu accesibila, datorita urcusului pana la deschidere si parcurgerii
putului de —36 m. Este absolut necesar un echipament special de explorare: haine de protectie, o coarda de 40 m, 4 scarite speologice de cate 10 m si mijloace de iluminare.

            ISTORIC:
Pestera a fost explorata si cartata in 1959 de catre V. Decu, Maria Georgescu si
E. Serban. O prezentare a ei este publicata in 1967 de catre V. Decu si M. Bleahu.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook