CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera 2 din Cheile Comarnicilor





ASEZARE:
Se afla in masivul Stogsoarele, la 900 m alt. (30 m diferenta de
talvegul Vaii Cheia), in versantul stang al Cheilor Comarnicilor, sapate de apa paraului Cheia, afluent al paraului Olanesti. Versantul este abrupt, foarte inalt si putin impadurit, iar stanca compacta.

           DESCRIERE:
Se patrunde printr-o deschidere mare (10/3 m), orientata inspre vest si se continua drumul pe o intretaiere aproape perpendiculara a trei culoare dezvoltate pe diaclaze. Lungimea retelei de culoare: 220 m.
Este o pestera fosila, orizontala in prima parte, apoi usor descendenta, relativ bine concretionata, predominand nu atat stalactitele, stalagmitele sau coloanele, cat scurgerile parietale, care sunt mai frecvente de-a lungul culoarului mijlociu (Culoarul cu Guano). Podeaua este acoperita peste tot cu mult material elastic, reprezentand fragmente de calcar sau concretiuni, multe dintre ele acoperite de o pojghita de wad si coralite. In culoarul mijlociu exista petice de guano (despre care G. Murgoci nupomeneste nimic!), iar in ultima portiune bucati de lemne putrede. Tot in portiunea terminala se afla unmic bazinas cu apa. Dupa morfologie si orientarea culoarelor fata de vale, pestera reprezinta faraindoiala un meandru fosil al paraului Cheia sapat in calcare jurasice, cu concursul apelor de infiltratiedin masiv.
Este o pestera relativ rece (7°C temperatura aerului si 6,2°C a apei, in iulie 1966), foarte umeda si practic lipsita de curenti de aer, acestia facandu-se simtiti doar in zona stramtorilor.
Faunistic este o pestera relativ bogata, in ea adapostindu-se specii troglobionte de miriopode diplopode (Dacosoma motasi si Trachysphaera racovitzai, si de coleoptere trechine(Duvalius delamarei). Ca resturi fosile se gasesc oase de Ursus spelaeus.
Prezinta o importanta stiintifica, prin fauna troglobionta pe care o adaposteste, si turistica, in
cadrul complexului carstic al zonei, in care rolul important prin salbaticia si maretia lor il joaca CheileComarnicilor, printre cele mai interesante din tara.
Pentru parcurgerea acestei pesteri si a celorlalte sapate in acelasi versant
al Cheilor Comarnicilor sunt necesare haine de protectie si mijloace proprii de iluminare.

ISTORIC:
Pestera a fost explorata si amplu descrisa de G. Munteanu-Murgoci in 1898 sub numele de Pestera Stogu. Ulterior (iulie 1966), o echipa de la Institutul de speologie formata din Doina Zincenco, D. Dancau, V. Decu si I. Tabacaru, face cercetari biospeologice, iar V. Decu publica in 1967 o descriere sumara a acestei pesteri si date despre fauna colectata.

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook