CAZARI TURISTICE
OBIECTIVE TURISTICE
INFO UTILE
Transport
Avenul din Vladusca
ASEZARE:
Avenul se află pe versantul estic al masivului Piatra Craiului, între abruptul calcaros al Pietrei Craiului şi Poiana Vlăduşca, la o alt. de 1700 m.
DESCRIERE:
Gura avenului are o deschidere de aproximativ 2 m. După 12 m, golul se îngustează mult, formand o terasă pe care s-a adunat mult material căzut de la suprafaţă. Mai jos de terasă, secţiunea avenului se lărgeşte pană la 2 m şi se menţine aşa pană la —50 m, apoi se lărgeşte şi mai mult, avenul capătă o formă dreptunghiulară, pe care o menţine pană la fund (—64 m). De aici, printr-o fisură se ajunge într-un horn orientat paralel cu avenul, dar care după 12 m este închis de o stancă.
Avenul este modelat în conglomerate de varstă cretacică, cu grad mare de permeabilitate. Modelarea lui a început prin infiltrarea în conglomerate a paraului de langă aven în perioade climatice mai umede decat azi. Apoi evoluţia acestui gol a continuat sub acţiunea apelor meteorice care s-au scurs în el.
Trebuie subliniat faptul că în zilele noastre avenul este în curs de colmatare cu grohotiş căzut de la exterior. Aşa se explică şi adancimea diferită care a fost dată de către diverşi exploratori (J. Kolbe indică — 149 m, în 1900; A. Prox, -80 m, în 1936; Fr. Thomas, -64 m, în 1955).
Explorarea acestui aven poate fi realizată numai de persoane care posedă cunoştinţe de alpinism. Sunt necesare scăriţe speologice în lungime de 70 m, o coardă de 80 m, mijloace de iluminare şi echipament de protecţie.
ISTORIC:
Acest aven este semnalat pentru prima dată de A. Kurz în 1844, iar J. Kolbe îl explorează în 1900. A. Prox şi o echipă de speologi din Braşov întreprind cea mai completă cercetare a avenului între 1930— 1936, întocmind şi prima schiţă a lui. Cercetările sunt reluate apoi de Fr. Thomas şi colaboratori între anii 1952—1955, cînd este completată şi schiţa lui A. Prox.
Recomanda si prietenilor |
![]() |