Pestera nr. 9 din Cheile Varghisului
ASEZARE:
Pestera nr. 9 din Cheile Varghisului este situata pe malul drept al Cheilor Varghisului, in dreptul podului nr. 7 .
DESCRIERE:
Pestera fosila cu galerii orizontale, a caror lungime totalizeaza 300 m. Unica deschidere este mica (3/1,30 m) si conduce intr-un sistem de galerii mai complicat in comparatie cu cele ale altor pesteri din defileul Varghisului. Pot fi distinse o galerie(A) si patru diaclaze paralele(D.- D,).
GaleriaA incepe cu o panta usoara si se mentine scunda pe aproape toata lungimea ei. Peretii sunt slab concretionati, iar podeaua este formata dintr-un depozit de fosforit acoperit spre fundul galeriei de un planseu impodobit pe alocuri cu gururi cu perle.
Din galeria A se trece in prima diaclaza, larga si inalta(Dj), cu aspect de sala, pe deasupra unui bazin cu apa, peste care au fost puse doua trunchiuri de copaci, incaperea este foarte frumos impodobita cu concretiuni de calcita alba, iar peticile de calcar brun contrasteaza in mod placut cu concretiunile albe. A doua diaclaza(D2) are aspect de galerie lunga si este mai putin concretionata fata de cea de a treia(D3), reprezentand cea mai frumoasa zona a pesterii. Ultima diaclaza (D4) mai putin interesanta pentru vizitatori, are podeaua acoperita cu argila si bolovani.
Este o pestera rece (6°C in iulie 1957 si 5°C in martie 1958, in profunzimea diaclazelor), foarte umeda si lipsita de curenti de aer.
Fauna este bogata si variata, dar nu s-au descoperit specii troglobionte. Dintre cele troglofile sau subtroglofile ar fi de amintit: Mesoniscus graniger, Meta menardi, Leptyphantes leprosus, Micrargus herbigradus, Amblyteles quadripunctorius, Triphosasi Scoliopteryx. S-au descoperit resturi scheletice actuale si fosile de Ursus spelaeus si Canis lupus fossilis, precum si fragmente de ceramica.
Pestera prezinta interes prin fauna bogata si variata pe care o adaposteste, precum si prin frumusetea si bogatia podoabelor de calcita.
Se recomanda sa fie vizitata vara, data fiind diferenta de nivel si traseul mai dificil care trebuie strabatut pina la deschiderea pesterii. Sunt necesare mijloace de iluminare si o imbracaminte sumara de protectie.
ISTORIC:
Descrierea detaliata si o schita completa a acestei pesteri au fost publicate de Tr. Orghidan si Margareta Dumitrescu in 1963. Pestera este mentionata si in lucrari mai vechi, dar acestea sunt pline de erori.
Recomanda si prietenilor |
![]() |