CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera „Palatul de Ciocolata"

ASEZARE:
P
estera este situata in Muntii Caliman, pe versantul stang al paraului Pietricelu (afluent al Vaii Neagra Sarului), in partea estica a Varfului Negoiul Romanesc

 

DESCRIERE:
Formata de apele de infiltratie in urma actiunii complexe a unor procese de
alterare, disolutie si sufoziune mecanica asupra rocilor piroclastice, Pestera „Palatul de Ciocolata" este una dintre cele mai reprezentative pentru vulcanocarst.
Este constituita din doua sali legate intre ele printr-un culoar ingust. Prima sala, de dimensiuni
mici (10/5 m), este usor descendenta, avand planseul acoperit cu blocuri si cruste stalagmitice. Cea de adoua sala se prelungeste spre nord cu o galerie spiralata ascendenta, iar spre sud se termina cu un mic lac, al carui diametru nu depaseste 2 m. Planseul este acoperit in intregime cu bolovani de pe care se ridica numeroase stalagmite brune-ciocolatii constituite din limonit. Pe alocuri, cruste de aceeasiconstitutie mineralogica (limonitica) cimenteaza sfaramaturile de pe planseu. Tavanul si peretii suntacoperiti cu stalactite, draperii si cruste parietale de aceeasi culoare ciocolatio caracteristica.
Pestera prezinta o mare importanta speogenetica, iar vulcano-carstul din Muntii Caliman, unic la noi in tara, se inscrie si printre putinele fenomene de acest gen din lume.

 

ISTORIC:
In anul 1962, T. Naum, E. Butnaru si M. Giurescu au publicat un tip original de carst dezvoltat pe roci de natura vulcanica (piroclastite). Una dintre cele trei pesteri descrise este „Palatul de Ciocolata", numita astfel din cauza ca este frumos si bogat ornamentata cu concretiuni limonitice de culoare brun-ciocolatie.

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook