CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Curcuz

 

 

ASEZARE:
Pestera Curcuz este localizata in Comuna Nufaru, fiind ultima dintre cele patru pesteri din dealul Curcuz.

             DESCRIERE:
Aceasta, ca si cele descrise anterior, are intrarea descendenta. Parcurgand aproximativ 4m de galerie ingusta, dezvoltata de-a lungul unei fisuri cu orientare SE-NV, inaintarea este intrerupta de un put de -3,4m. Datorita umezelii accentuate din aceasta portiune, constanta pe toata perioada anului, in combinatie cu argila ce acopera peretii, coborarea devine periculoasa.
Cavitatea continua fara ramificatii semnificative, putinele diverticule (galerii laterale inguste) se pierd prin lasarea tavanului.
Inaltimile din galeria principala variaza, dupa cum se poate observa in schita, intre 0,3 - 1m. Dupa 8m de taras prin argila umeda si prin depasirea unui portiuni inguste, inaltimea creste brusc, pana la 2m, galeria este separata aproape pe centru de un perete ce creeaza senzatia a doua galerii paralele.
Latimea acestora este constanta si nu depaseste 50 cm si au o panta descendenta, iar in punctul terminus sunt intalnite depozite loessoidale.
Peretii cavitatii sunt spalati de apele de infiltratie, motiv pentru care depunerile si concretiunile parietale(speleotemele) sunt aproape inexistente.
Pestera se parcurge cu dificultate, datorita inaltimii joase in diferite puncte, fiind necesar un costum protector pentru portiunile de taras si sisteme de iluminat.

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook