CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Paralela

 

ASEZARE:
Pestera Paralela este localizata in Dealul Curcuz, Nufaru. Dealul Curcuz face parte din Dealurile Tulcei versantul nordic, cu vedere spre bratul Sf. Gheorghe.

DESCRIERE:
Are o singura intrare pozitionata pe directia 220o SV cu dimensiuni 1,10/0,60 m si o denivelare de -2,4m. Intreaga pestera are o dezvoltare pe directiile: NE-SV - galeria de intrare si NV-SE celelalte trei galerii. Cele din urma sunt paralele intre ele, de unde si denumirea de Pestera Paralela.

Coborarea pe galeria a – principala - este intrerupta de 3 saritori care ingreuneaza inaintarea. Aceasta se bifurca: b - galerie cu inaltimi ce variaza intre 0,6m si 1m cu o foarte mica deviatie de la directia de inaintare -134o ESE, ce are pardoseala captusita cu argila; c - spre stanga – in directie 33oNNE- intalnim o saritoare si un put de 2m ce da intr-o galerie ingusta si cu inaltime de max.1m. Dupa aproximativ 5m aceasta isi schimba directia in unghi drept, pe directie paralela cu galeria b - sector d. Galeria se inchide in „fund de sac”.

La aproximativ 4m de la intrarea in galeria c intalnim o alta ramificatie: galeria e in stanga pe o directie NE-SV, cu inaltime descrescanda spre capat, la care prabusirile si inaltimile mici fac inaintarea imposibila.

Profilul longitudinal al galeriei de intrare indica modul de patrundere al apei de precipitatii, care a creat datorita presiunii hidrodinamice un traseu tubular, sectionat de cele trei saritori.
Daca analizam formele de relief endocarstic distingem in afara celor prezentate la inceput: santurile de podea – care isi fac aparitia in portiunea de la intrare, (sector a), hieroglifele- forme ce apar din loc in loc pe tavan, acestea isi au originea in coroziunea tavanului si au dimensiuni de cativa mm, care au fost cimentate cu calcit, dand impresia unor scrieri cuneiforme. Spre capatul sectorului d se pot distinge timide incercari de depunere a calcitului in speleoteme de tavan. Acestea sunt formatiuni de picurare – stalactite.
Aici intalnim una din formatiunile produse de dizolvarea calcarului sub presiune – montmilch (lapte de munte). Acest fel de formatiune reprezinta carbonatul de calciu hidratat, CaCO36H2O sau hidrocalcit. Modul de cristalizare al acestuia este sub forma romboedrica. Este stabil sub temperaturi de 15oC, deasupra careia se transforma in calcit. Termenul de „lapte de munte” este justificat din cauza aspectului de pasta alba, moale, chiar fluida ca laptele sau plastica si pastoasa ca o branza, cand este imbibata cu apa. Uscat montmilch-ul formeaza acumulari masive ce au la suprafata un praf alb, inconsistent, care se ia pe maini si haine, greu de indepartat. Este o substanta complexa, ce contine cristale microscopice de carbonati de calciu si 35-70% apa.
Profilul de temperatura indica o pestera calda, a carei valoare medie pe timpul iernii nu scade sub 12oC, iar vara nu creste peste 11oC.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook