CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Testoasei

 

ASEZARE:
Pestera Testoasei este localizata Dealul Curcuz, Nufaru. Aceasta pestera este mai greu de identificat din cauza vegetatiei de la intrare cat si a pozitiei intrarii, ascunse intr-o fisura.

            DESCRIERE:
Este pestera catalogata sub numarul de inventar sistematic 5000/4. Are o dezvoltare de 42,5m si o denivelare de -9,20m.
Accesul in galeria principala se face cu ajutorul scaritelor deoarece trebuie trecuta o saritoare de -5,3m in care tehnica ramonajului este dificil de practicat, datorita latimii mici si prezentei pe pereti a apei de condens.
Galeria continua coborarea in panta lina, in stanga se infunda iar spre dreapta sala este barata de un pilier de 2m latime. Inaltimea in sala pilierului cat si pe galeria principala din stanga variaza intre 5 si 7m. Pe peretii galeriei se observa cantitati importante de calcit dizolvat sub forma de montmilch. In partea terminala a galeriei se observa tendinte de formare a stalactitelor. A doua galerie care formeaza un unghi de 60o fata de cea principala are ca inaltime maxima 3,5m pe portiunea finala, dar dupa numai 3m tavanul se lasa brusc, inaintarea devenind inaccesibila.
Pe aceasta galerie se pot intalni carapace de broasca testoasa de uscat (Testudo Graeca Iberra) - de unde si numele pesterii, ceea ce duce la emiterea a doua ipoteze: fie pestera este un cimitir pentru Broasca Testoasa, fie este o adevarata capcana pentru micile animale care, o data cazute prin fisura de 5 m nu mai au cum sa iasa.
Acestea sunt prezente la mijlocul unei galerii orizontale, uscate si cu temperatura mai mare.
Un profil de temperatura in dreptul intrarii ne indica o pestera calda si fosila . Din acesta se poate observa ca la aceeasi distanta de intrare, dar cu -5m denivelare temperatura creste cu 6oC. Acest lucru este posibil datorita intrarii inguste, care nu permite o aerare permanenta, in vederea unui schimb termic cu exteriorul.
Datorita existentei, asa numitului punct, „la scarite”, parcurgerea cavitatii este recomandata doar persoanelor ce stapanesc tehnicile speo-alpine. Sunt necesare scarite de 6m, sisteme de iluminat si costume de protectie.

 

 

 
 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook