CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera Mare





  

 

ASEZARE:
Pestera Mare este localizata Dealul Curcuz, Nufaru si este cea mai mare din aceasta zona.

           DESCRIERE:
Intrarea este descendenta si „ne intampina” cu o saritoare de -1,7m. Galeria se bifurca, ambele ramificatii ocolind un pilier, inaltimea medie este de 2m. Blocurile masive de piatra din aceasta sala sunt rezultatul prabusirii tavanului. Ca formatiuni de dizolvare a rocii, pe alocuri, pe pereti este intalnit montmilch.
Daca se intra in aceasta sala in timpul anotimpul rece, poate fi intalnit un decor specific, cu stalactite, stalagmite, perdele ce se intind pana in podea si coloane care „sprijina” tavanul – toate acestea fiind formate prin inghetarea apei de infiltratie.
Forme parietale – lingurite - care apar atat pe pilier cat si pe peretii galeriilor, acestea provin din excavatia neregulata produsa de curgerea apei de infiltratie, in regim turbulent.
Sala mare se continua, pe sub un bloc inalt de 2m, cu o galerie ce nu depaseste inaltimea de 1m si cu o lungime de 11m.
Aceasta galerie este intrerupta de un horn care este considerat intrarea B (6m), intrare inaccesibila pe vreme ploioasa datorita stratului de argila de la intrare.
Legaturile celor 2 galerii ale Pesterii Mari cu hornul (aven) sunt supuse colmatarii, datorata depunerii de aluviuni aduse de apa de precipitatii. Galeria are inaltimea medie asemanatoare cu cea anterioara hornului. Din aceasta galerie plina de blocuri de calcar prabusite din tavan se ajunge intr-o sala care pare a fi capatul pesterii. Continuarea se face, urcand o saritoare de 2,4m aflata intr-o galerie adiacenta. Spre finalul pesterii galeria principala prezinta 2 ramificatii.
Galeria care se deschide in dreapta la aproximativ 90o (11) de cea principala, se termina in „fund de sac”. Dezvoltarea continua pe directie NNV cu o sala de mica inaltime, dupa care se ingusteaza si devine impenetrabila(12).
Galeria care are tendinte sa reprezinte continuarea dezvoltarii, punctul reprezentat cu X are inaltimi mici si dupa aproximativ 8m se inchide. In aceasta portiune se mai gasesc mici diverticule, unele inaccesibile si altele colmatate de stratul de argila si sol de suprafata, deoarece grosimea tavanului de calcar se diminueaza pana la disparitie, se pot observa radacinile vegetatiei de suprafata.
Apa de condens este prezenta in special in partea de inceput a dezvoltarii, iar spre capat umiditatea este scazuta.
Profilul de temperatura poate sa scoata la iveala contactul galeriei principale cu exteriorul prin cele trei deschideri ale pesterii. In dreptul acestora temperatura are o usoara crestere, marcand schimbul convectiv cu exteriorul.
Cei 140m, care insumeaza lungimea galeriei principale, saritori si galerii laterale, sunt usor de parcurs, exceptie facand portiunea de taras ce urmeaza hornului de 6m, si care face legatura cu restul cavitatii. Ca si in celelalte cazuri nici aici nu fac exceptie echipamentul format din combinezon, casca de protectie si sursele de iluminat.
Datorita portiunilor foarte inguste si cu inaltimi mici efortul depus va fi destul de epuizant, pentru cei care nu au o experienta in materie.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook