CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera Balaurului





ASEZARE:
Pestera Balaurului - localizata Dealul Bujoarele. Pentru o identificare a acesteia urmam soseaua nationala spre Macin si la numai 3km de la iesirea din comuna Cerna, in dreptul pepinierei de brazi a ocolului silvic din localitate, intre bornele kilometrice 34-35 de la Macin, sub versantul vestic al dealului Priopcea, urmam directia 220o SSE. Dupa aproximativ 200m de la sosea in directie amintita intalnim intrarea in cavitate.

DESCRIERE:
Pestera este cantonata in Dealurile Bujoarele. Aceasta are o dezvoltare de 34 m, pe directia NV-SE, cu intrare descendenta, ceea ce ne indica modul de patrundere al apei pluviale, singura sursa de modelare a rocii.
Intrarea cu dimensiuni 2/2m, se continua cu o galerie lunga de aproximativ 4m, ce are inaltimi cuprinse intre 2 m, in portiunea de intrare, si 1,10 m dupa coborare. Imediat dupa coborare apare o ramificatie in partea dreapta.
Prin explorarea ramificatiei in directia 320oNNV, galeria se deschide printr-un put de 4,30 m greu accesibil ce face legatura cu un nivel inferior de 4m lungime. Patrunderea in galeria inferioara se realizeaza utilizand tehnica ramonajului. Peretii sunt spalati de apele pluviale si nu exista prize de sprijin.
Nivelul inferior are dezvoltarea pe directia 40o NNE, dar este inaccesibila datorita prabusirilor si materalului clastic adus de aplele pluviale in torent.
Cea de a doua galerie care se continua de la intrare pe directia 160o SSE, are inaltimi mai mari si se termina intr-o sala cu lungimea de 5 m, latimea de 3,50 m si inaltimea de 4 m. In aceasta se pot observa orientarea stratele de calcar pe directia EV. Grosimea acestora variaza de la suprafata spre interior.
Pestera este de tip fosil, cu o denivelare totala de -7,3 m, cu multe prabusiri si cu o usoara tendinta de concretionare – coralite.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook